Абсолютна победа за Вучич на изборите в Сърбия

  • 18 декември 2023 13:12

  • 1209
  • 6
Абсолютна победа за Вучич на изборите в Сърбия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Коалицията на Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. "Сърбия не трябва да спира" печели предсрочните парламентарни избори. При преброени малко над 73% от гласовете, те получават 128 депутатски места в 250-местната Скупщина.

Президентът Вучич обяви победа и подчерта, че приоритет за правителството му ще бъде влизането на Сърбия в ЕС. По думите му, неговата коалиция ще има абсолютно мнозинство в следващия парламент.

Опозицията обвини управляващите в изборни измами и не приема резултатите. Тази вечер са организирани протести в Белград.

Въпреки предварителните очаквания, че управляващата партия в Сърбия на президента Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. няма да има възможност да постигне мнозинство в западната ни съседка на провелите се предсрочни парламентарни, регионални и местни избори, формацията успя да постигне успех.

Вучич: Очаквам убедителна победа на изборите в Сърбия

Според двете основни социологически агенции Сръбската прогресивна партия ще има в новия състав на Скупщината 128 депутати, което е малко повече от половината от общо 250 народни представители.

Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. каза, че неговата партия е постигнала убедително мнозинство.

"Ще имаме абсолютно мнозинство в парламента. Предстоят ни трудни времена, трябва да продължим по пътя си към ЕС. Преговорите ще бъдат тежки, включително тези с Прищина, но Косово и Метохия винаги ще бъдат част от територията на Сърбия, няма да се откажем от тях", заяви сръбският президент.

Далеч зад тях е опозиционното движение "Сърбия срещу насилието", което получава 23.6 % и ще има 65 депутати. От формацията обвиниха управляващите в изборни измами.

"Няма да приемем това, което се случи в Сърбия като резултат от едни честни и демократични избори. Станахме свидетели на редица нередности и на унижение - хора, които не живеят в Белград, бяха доведени да гласуват тук. Ще използваме всички възможни демократични методи, с които да се преборим срещу тази кражба на гласове", заяви Мирослав Алексич, лидер на опозиционната "Сърбия срещу насилието".

Социалистическа Партия на външния министър Ивица Дачич получи 6.9%, което е два пъти по малко от преди една година и половина. Той коментира, че изборния им резултат е лош и загатна, че ще подаде оставка.

Избирателната активност достигна 60% което е повече от тази на миналогодишния избори.

Бившата председателка на Гражданския съюз на Сърбия и известна социоложка Весна Пешич заяви за телевизия Ен1, че в Сърбия вече няма демократични избори.

Тя разкритикува кампанията на Сръбската прогресивна партия. "На какво приличаше кампанията? Вучич не се слезе от телевизията, сякаш той се беше кандидатирал. Никого от Сръбската прогресивна партия не видяхме в програмата, а когато се появяваха, само хвалеха Вучич", каза тя.

Весна Пешич смята, че е трудно да се спечелят избори срещу Сръбската прогресивна партия, защото тази партия има подкрепата и на САЩ, и на Европейския съюз.

"Те искат Вучич да остане. С Макрон пие вино. Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е го нарича "скъпи Александър", сякаш са приятели", заяви Пешич. "Западът иска с Косово да се приключи. Само това ги интересува", каза Пешич.

Пешич заяви, че още преди изборите през 2000 г. и на 5 октомври, въпреки големия брой хора на улицата, подкрепата от чужбина е била от съществено значение. "В Сърбия е необходима външна подкрепа за смяна на правителството”, посочи известната сръбска социоложка, предава БТА.

Пешич се спря и на изненадващо добрия резултат на листата, събрана около пулмолога Бранимир Несторович, която премина изборния праг и влезе в парламента. "Несторович известно време не слизаше  от телевизията. Особено във времето на Ковид. Вероятно това е накарало хората да го последват. Едни антиваксъри и едни примитивни хора. Сега често беше в  телевизия Хепи. Каква е политиката, която води? Никой не знае това. Кои са хората в листата му? Това също никой не знае“, заяви Весна Пешич.

"Русия приветства успеха на партията на президента Александър Вучич", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Ние наистина много внимателно следим (изборите). Тона е изключително вътрешен въпрос на Сърбия, приятелската за нас Сърбия, братската Сърбия. Естествено, поздравяваме за този успех господин Вучич. Надяваме се, че това ще допринесе за по-нататъшното развитие на страната. Разбира се, разчитаме, че траекторията на по-нататъшно укрепване на нашето приятелство, на нашето взаимноизгодно и с взаимно уважение взаимодействие ще продължи", каза Песков.

 Унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, също поздрави Вучич и членовете на неговата листа за победата им на вчерашните парламентарни избори в Сърбия, съобщи Танюг. 

"Сърбия няма да спре! Поздравления за президента Вучич и членовете на неговата листа за убедителната изборна победа", написа Орбан в мрежата X.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1209 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.12.25 | 15:33

6
КОМЕНТАРИ 1 ДО 4 СА НА ПОБЪРКАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО- ГНУСНИЯ ХОМОТ-РОЛ НА НОВИНИ БГ.

2023.12.18 | 17:36

5
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.18 | 15:48

4
Точно с тоя про-руски популист ще гледат ЕС през крив макарон.

2023.12.18 | 15:45

3
Вучич е Путин на Балканите. Не го ли разбрахте?

2023.12.18 | 14:08

2
Мали балкански путлер.

2023.12.18 | 14:07

1
Ща да радим? Па он е црън балканац. Све е продал за ова победа.

Добави коментар

Водещи новини