САЩ: Действията на Китай в Южнокитайско море подкопават регионалната стабилност

  • 11 декември 2023 07:15

  • 688
  • 0
САЩ: Действията на Китай в Южнокитайско море подкопават регионалната стабилност
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съединените щати обвиниха Китай в намеса във филипинските морски дейности и в подкопаване на регионалната стабилност, като призоваха Пекин да спре „опасното си и дестабилизиращо поведение“ в Южнокитайско море, съобщи Ройтерс.

Филипините и Китай си размениха обвинения във връзка с инцидент през уикенда по време на операция по снабдяване на филипински кораби до атола втори Томас, където има разположени филипински военни.

„Възпрепятстването на логистичните връзки до този отдавнашен гарнизон и намесата в законните филипински морски операции подкопават регионалната стабилност“, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър в изявление, разпространено от посолството на САЩ в Манила.

САЩ призоваха Китай да се съобрази с арбитражното решение от 2016 г., което отхвърли огромните му претенции в Южнокитайско море.

От своя страна през уикенда китайската брегова охрана призова Филипините да спрат „провокативните си действия“ и заяви, че Китай ще продължи да извършва „правоохранителни операции“ в свои води, пише БТА.

"Хамас": Нито един заложник няма да напусне Газа жив без преговори

САЩ повториха подкрепата си за своя съюзник, Филипините, и потвърдиха ангажимента си към договора за взаимна защита между двете страни.

Филипинският президент Фердинанд Маркос младши заяви, че присъствието на кораби на китайската брегова охрана във филипински води е незаконно и в нарушение на международното право.

Външното министерство на филипините извика китайският посланик в Манила и изрази протест срещу "агресивните действия" на Пекин срещу филипински кораби в Южнокитайско море и срещу употребата на водни оръдия от китайската брегова охрана, съобщи днес министерството на външните работи на Филипините.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
688 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини