След две диагнози за рак: Почина актьорът Райън О'Нийл

  • 09 декември 2023 10:42

  • 3429
  • 0
След две диагнози за рак: Почина актьорът Райън О'Нийл
© Getty Images (архив)

Почина холивудският актьор Райън О'Нийл, който е известен с емблематични филми като "Любовна история" и "Хартиена луна“. Това става ясно от поредица от емоционални публикации на сина му в социалните мрежи.

На 8 декември Патрик О'Нийл сподели в Инстагарм, че баща му е починал "с любящия си екип до него, който го е подкрепял и обичал така, както той би обичал близките си".

Патрик описва баща си като "личния си герой“, посочва „Гардиън“.

Гледах нагоре към него, той винаги беше по-голям от живота. През 1967 г., баща ми вече е бил телевизионна звезда в "Пейтън Плейс". Там той се запознава с майка ми Лий Тейлър-Йънг и около 9 месеца по-късно се рождам аз, разказва младият О'Нийл.

"Баща ми стана международна филмова звезда с "Любовна история" в началото на 70-те години на миналия век - десетилетие, което той напълно смаза, като се снима във филми като "Какво става, докторе?", "Хартиена луна", "Бари Линдън", "Твърде далечен мост", "Главното събитие" и "Шофьорът", коментира още Патрик.

Новината за смъртта на О'Нийл идва след две диагнози за рак. През 2001 г. актьорът е диагностициран с хронична левкемия, а през 2012 г. - с рак на простатата.

О'Нийл си проправя път като актьор, като участва в различни американски телевизионни предавания през 60-те години на миналия век.

Той е бил гост-актьор в предавания като "Недосегаемите", "Театър на General Electric", "Остави го на бивера" и др. Продължава да участва редовно в сериала Empire на NBC, а по-късно и в серийната драма Peyton Place в праймтайма. През 1970 г. се издига до световна слава, след като се снима в ролята на Али Макгроу в "Любовна история" - филм, който му носи номинации за "Златен глобус" и "Оскар".

След "Любовна история" О'Нийл се снима с Барбра Стрейзънд в "Какво става, докторе?" и "Главното събитие". В паузата между тези филми той се изявява заедно с 9-годишната си тогава дъщеря Тейтъм О'Нийл във филма „Хартиена луна“ от 1973 г., за който отново получава номинация за "Златен глобус".

През 1975 г. изпълнява главната роля във филма на Стенли Кубрик "Бари Линдън" и участва в много други филми през 70-те, 80-те, 90-те и през 80-те години.

В личния си живот О'Нийл е женен и разведен с колежките си актриси Джоана Мур и Лий Тейлър-Йънг, с която се снима в "Пейтън Плейс". По-късно има три десетилетия продължила връзка с Фара Фосет от "Ангелите на Чарли". Двойката е заедно до смъртта на актрисата през 2009 г.

О'Нийл е баща на четири деца.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини