Почина велик джаз музикант

  • 03 март 2023 13:28

  • 6806
  • 1
Почина велик джаз музикант
© Pixabay

На 89-годишна възраст почина американският саксофонист Уейн Шортър. Той е автор на някои от най-прочутите джаз композиции и промени звученето на джаза през 60-те години на миналия век, преди да премине към рок фюжън, пише "Нова телевизия".

Шортър се прочува като тенор саксофонист, заедно с барабаниста Арт Блейки, в края на 50-те години на миналия век. Той се присъединява към тромпетиста Майлс Дейвис през 60-те години и заедно с пианиста Хърби Хенкок, контрабасиста Рон Картър и барабаниста Тони Уилямс образуват влиятелния квинтет. Шортър написва някои от най-известните му песни, „E.S.P.” и „Nefertiti”. Дейвис го обявява за „човека с идеите, на когото се дължат голяма част от реализираните музикални идеи”, който също така „разбира, че свободата в музиката е способността да познаваш правилата, за да ги нарушаваш”.

Хенкок също приветства композициите на Шортър. „Майсторът за мен в тази група беше Уейн Шортър”, казва пианистът. „Уейн беше един от малкото хора, които предлагат музика на Майлс и той не я променя”. Шортър ръководи и собствена група. Тя издава поредица от албуми през 60-те години на миналия век, като „Juju”, „Speak No Evil” и „Adam's Apple”, в който е включен един от най-великите джаз стандарти „Footprints”.

През 1969 г. Шортър е съосновател на джаз фюжън групата „Уедър рипорт”. По това време той преминава към сопрано саксофон. Групата записва една от най-продаваните джаз плочи на всички времена „Heavy Weather” през 1977 г.

Почина легендарен музикант, свирил с плеяда рокзвезди

Други хитови записи на Шортър са „Native Dancer” с участието на бразилския певец Милтън Насименто, в който се смесват джаз, рок и фънк с бразилски ритми. Уейн Шортър е свирил също с Джони Мичъл, „Ролинг стоунс”, Карлос Сантана, Нора Джоунс. През 2000 г. Шортър създава акустична група с пианиста Данило Перес, контрабасиста Джон Патитучи и барабаниста Брайън Блейд. Тя записва четири албума на живо. Шортър е съавтор и на операта „Ифигения” с певицата Есперанза Сполдинг, чиято премиера беше през 2021 г. Той е носител на 12 награди „Грами”, от които една от миналия месец.

Теодора Павлова
6806 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.04 | 00:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини