Китай: Австралия трябва да прояви повишено внимание по отношение на въпроса с Тайван

  • 11 август 2022 14:12

  • 624
  • 1
Китай: Австралия трябва да прояви повишено внимание по отношение на въпроса с Тайван
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Скорошната промяна в управлението на Австралия е възможност за възстановяването на проблемните отношения с Китай, но новата администрация трябва да "подходи с повишено внимание към въпроса с Тайван", заяви днес китайски дипломатически представител, предаде АП, цитирана от БТА.

Посланикът на Китай в Канбера Сяо Цян каза, че е останал изненадан от това, че Австралия е подписала декларация със Съединените щати и Япония, в която се осъждат действията на Китай във връзка с изстрелването на ракети в японски води в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван миналата седмица.

"Надяваме се, че австралийската страна би могла да подходи към китайско-австралийските връзки със сериозно отношение. Сериозно да възприеме политиката за единен Китай и да подходи със повишено внимание към въпроса с Тайван", заяви Сяо Цян.

Китайският посланик не каза кога военните учения в близост до Тайван ще приключат. Той заяви, че обявяването на тяхното прекратяване ще стане в подходящ момент.

Китай искаше мирно обединение с Тайван, който Пекин счита за своя самоуправляваща се провинция, но посланикът не изключи и използването на сила за постигането на  тази цел.

Китай отвърна със затягане на гайките в страната на визитата на Нанси Пелоси в Тайван

Говорител на китайското външно министерство заяви тази седмица, че Австралия "безразсъдно е критикувала китайските легитимни, оправдани и законни мерки за защитата на своята суверенна и териториална цялост". Той призова Австралия да спре "да се бърка във вътрешните работи на Китай".

Пекин облекчи забраната за срещи между министрите на Китай и Австралия след избора на правителството на премиера Антъни Албанезе през май. След това министрите на отбраната и външните работи на двете страни проведоха срещи.

Китай ще обсъди с Австралия дали условията са подходящи за провеждането на среща между австралийския премиер Албанезе и китайския президент Си Цзинпин през ноември, когато лидерите ще бъдат в Индонезия за срещата на върха на страните от Г-20.

Валери Зайцев
624 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.12 | 10:34

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини