САЩ облекчават част от наложените на Куба ограничения

  • 17 май 2022 09:23

  • 830
  • 0
САЩ облекчават част от наложените на Куба ограничения
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Съединените щати обявиха серия от стъпки за преразглеждане на политиката си спрямо Куба, включително облекчаване на някои ограничения от ерата на президента Тръмп за семейни парични преводи и пътувания до острова, както и рязко увеличаване на обработката на американски визи за кубинци, съобщават Ройтерс и БНР.

Мерките, които бяха въведени след продължителен преглед от правителството на САЩ, бележат най-значимите промени в подхода на САЩ към Хавана откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че мерките, обявени в понеделник, са за "по-нататъшна подкрепа на кубинския народ, като му се предоставят допълнителни инструменти за живот, свободен от потисничеството на кубинското правителство и за търсене на по-големи икономически възможности".

Държавният департамент обяви, че Съединените щати ще премахнат горната граница на семейните парични преводи, която преди това беше определена на 1000 долара на тримесечие, и ще разрешат дарителски парични преводи на лица, които не са членове на семейството.

Не е ясно обаче, дали Съединените щати ще премахнат юридическите лица от списъка с ограничения за Куба - списък на Държавния департамент с кубинските правителствени и военни компании, с които на американски фирми и граждани е забранено да правят бизнес.

Байдън одобри разполагане на около 500 войници в Сомалия

"Ще гарантираме, че паричните преводи преминават по-свободно към кубинския народ, без да обогатяваме онези, които извършват нарушения на правата на човека", посочи служител на американската администрация.

Сред промените е план за възстановяване на Програмата за събиране на кубинските семейства, която предоставя законен начин за събиране на кубински семейства в Съединените щати и увеличаване на капацитета за консулски услуги.

Вашингтон ще се стреми да издава 20 000 имигрантски визи годишно в съответствие със споразумение за миграцията. Администрацията на Байдън се стреми да разшири персонала на посолството в Куба, за да се справи с изоставането при издаване на визи, но все още не е ясно как и когато това може да се случи.

Теодора Александрова
830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини