Джо Байдън провъзгласи "нова ера" в отношенията на САЩ със страните от АСЕАН

  • 14 май 2022 13:07

  • 1006
  • 7
Джо Байдън провъзгласи "нова ера" в отношенията на САЩ със страните от АСЕАН
© Getty Images

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в заяви, че първата среща на върха във Вашингтон с лидерите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) бележи началото "на нова ера" в отношенията между САЩ и 10-членната организация, предаде Ройтерс.

В обща "декларация за визията" в 28 точки двете страните предприеха символична стъпка, както казват анализатори, ангажирайки се да повишат равнището на отношенията си от "стратегическо партньорство" на "всестранно стратегическо партньорство" през ноември.

Относно Украйна те потвърдиха позицията си за "зачитане на суверенитета, политическата независимост и териториалната й цялост". Според регионален експерт тази формулировка стига по-далеч от предишните изявления на АСЕАН.

Декларацията не осъжда поименно Русия за нахлуването й в Украйна на 24 февруари.

Правителството на Байдън се надява тази среща да покаже, че САЩ остават фокусирани върху Индо-Тихоокеанския район и предизвикателството в дългосрочен план, което представлява Китай. Вашингтон разглежда Китай като главен конкурент на САЩ въпреки инвазията на Русия в Украйна. Американският президент се надяваше също да убеди държавите от АСЕАН да заемат по-твърда позиция за руската инвазия в Украйна.

"Голяма част от историята на нашия свят през следващите 50 години ще бъде написана в страните от АСЕАН, а отношенията ни с вас са бъдещето в следващите години и десетилетия", заяви Байдън пред лидерите от Асоциацията. Той определи партньорството САЩ-АСЕАН като критично и обяви че двете страни поставят началото на нова ера в отношенията си.

В края на двудневната "специална среща на върха" Байдън обяви, че номинира един от висшите си съветници по въпросите на националната сигурност - Йоханeс Ейбрамс - за посланик в АСЕАН, отбелязва Асошиейтед прес. Номинацията на Ейбрамс, която подлежи на утвърждаване в Сената, бе огласена, след като в четвъртък Белият дом обяви, че САЩ ще отпуснат над 150 милиона долара за нови проекти в областта на климата, морската и здравната инфраструктура в Югоизточна Азия.

В АСЕАН членуват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианма, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, допълва БТА.

Весела Найденова
1006 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
БЕЗ ИЗХОД

2022.05.16 | 09:12

7
Западът е изправен пред систематична криза както в икономическа, така и в социална и изглежда няма решения, освен повече печатане на пари и война. Нито едно от двете няма да помогне.
Избор

2022.05.15 | 22:10

6
От едната страна, страната на САЩ и съюзниците, стои Давос, Билдербергерите, Трилатералистите и останалата част от "Вашингтонския консенсус", възгледът на страната на САЩ и съюзниците, че Америка трябва да контролира света; и, от другата страна, стои на страната на Обединените нации, възгледът, че неутралните и международно демократично базирани и неутрално прилагани международни закони трябва вместо това да контролират света, без да се облагодетелстват милиардерите на Америка или на която и да е друга държава.

2022.05.14 | 15:52

5
Дали са го взели на сериозно?
Володя

2022.05.14 | 14:56

4
То ВА Старче Смениха ли му Памперса.

2022.05.14 | 13:48

2
Предлагам САЩ да стане САД ,Съединени Американски Държави става нали.

2022.05.14 | 14:30

3
Ne stava....niama nikakva razlika,

2022.05.14 | 13:38

1
И там ли ще се набъркате .

Добави коментар

Водещи новини