Стотици учени призовават Джо Байдън да съкрати ядрения арсенал на САЩ

  • 17 декември 2021 20:27

  • 1226
  • 2
Стотици учени призовават Джо Байдън да съкрати ядрения арсенал на САЩ
© Getty Images/Guliver

Близо 700 учени и инженери, сред които 21 нобелови лауреати, поискаха от президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в да използва предстоящото обявяване на нова национална стратегия за управление на ядрените оръжия като възможност за намаляване на арсенала на САЩ с една трета, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Те също така поискаха Байдън да заяви за първи път, че при конфликт САЩ никога няма да използват първи ядрени оръжия.

Писмото до президента учените го призовават да промени, за първи път от времето, когато президентът Хари С. Труман нареди пускането на атомната бомба над Хирошима, американската практика, която дава на главнокомандващия еднолични правомощия да разпорежда използването на ядрени оръжия.

Въпросът придоби популярност по време на управлението на Тръмп и авторите на писмото призовават Байдън да направи промяната като "важна предпазна мярка срещу евентуален бъдещ президент, който е нестабилен или който нареди безразсъдна атака".

Но докато Байдън често е заявявал, че ще се ръководи единствено от съветите на учените, когато става въпрос за управление на пандемията от КОВИД-19, той не е споменавал подобно обещание за използване на ядрения арсенал, където стратезите, съюзниците, защитени от американския ядрен чадър, и членовете на Конгреса имат свои виждания - много от тях диаметрално противоположни на описаните от учените.

Сред авторите на писмото са Бари Бариш от Калифорнийския университет в Ривърсайд, Джером И. Фридман от Масачузетския технологичен институт, Джон С. Мадър от Университета в Мериленд и Шелдън Л. Глашоу от Харвард, които са носители на Нобелова награда за физика, както и Ричард Л. Гаруин, ядрен експерт и носител на Президентския медал на свободата, който е съветвал редица президенти. Те бяха мотивирани от предстоящото публикуване на "Преглед на ядрената политика" - документ, който всеки нов президент обикновено огласява през първата година или през втората година от мандата си. Документът на Байдън се очаква в началото на следващата година, въпреки че вътрешните дебати относно съдържанието му се провеждат много внимателно.

В писмото се отбелязват думите на самия Байдън от 2017 г., когато той обмисляше кандидатурата си за президент, когато заяви, че "е трудно да си представим правдоподобен сценарий, при който използването на ядрено оръжие първо от страна на Съединените щати би било необходимо или би имало смисъл".

По време на кампанията той заяви, че "единствената цел" на американския арсенал "трябва да бъде възпирането - и ако е необходимо, отвръщането на ядрена атака".

В писмото се твърди, че "ако САЩ дадат ясно да се разбере, че никога няма да започнат ядрена война, това ще намали вероятността даден конфликт или криза да прерасне в ядрена война". Според авторите на писмото това ще покаже, че Съединените щати са ангажирани с Договора за неразпространение на ядрените оръжия, който задължава ядрените държави да се стремят към намаляване на арсеналите си.

НАТО не приема предложението на Москва за мораториум над разполагането на нови ядрени ракети със среден обсег в Европа

Президентът Барак Обама се противопостави на поемането на този ангажимент, въпреки че заяви, че ядрените оръжия вече няма да бъдат в центъра на американската отбранителна политика. През последните месеци американските съюзници - включително Япония, която беше обект на първото ядрено нападение - тихо се противопоставиха на декларацията за "забрана за първа употреба", като заявиха, че това би ги направило по-уязвими за унищожителна неядрена атака, включително кибератака или конвенционално нападение, което би могло да извади от строя електрическите им мрежи, водопроводите и тръбопроводите за гориво.

Макар че администрацията не е казала с какво новата стратегия за ядрените оръжия ще се различава от тази на бившия президент Доналд Тръмп, някои формулировки, повтарящи внимателно подбрания термин на Байдън за "единствената цел" на ядрените оръжия, изглеждат вероятни. Но това спира до ангажимента никога да не се използва оръжие първо.

Авторите на писмото също така така призовават американския президент да прекрати "възобновяващата се надпревара във въоръжаването с Русия и Китай", съобщи ТАСС.

Учените също така предлагат да се намали броят на "разгърнатите ядрени бойни глави" до по-малко от 1000 и да се изоставят междуконтиненталните балистични ракети, базирани в силози.

Константин Тодоров
1226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Цв.

2021.12.17 | 20:51

1
Той не знае къде се намира, не мисли, вие му говорите за ядрен арсенал!
браво :)

2021.12.17 | 21:30

2
hahah - добър коментар

Добави коментар

Водещи новини