Съветът за сигурност на ООН направи първа стъпка, за да подпомогне Афганистан под управлението на талибаните

  • 22 декември 2021 18:56

  • 431
  • 2
Съветът за сигурност на ООН направи първа стъпка, за да подпомогне Афганистан под управлението на талибаните
© Getty (архив)

Съветът за сигурност на ООН прие днес с единодушие предложена от САЩ резолюция, която улеснява за срок от една година изпращането на хуманитарна помощ за намиращия се на ръба на икономически колапс Афганистан, надявайки се, че талибаните няма да се възползват от това, предаде Франс прес.

В резолюцията се посочва, че "изплащането на средства, финансови активи", както и "предоставянето на стоки и услуги, необходими за задоволяване на "основни човешки потребности в Афганистан" са "разрешени" и "не представляват нарушение" на наложените санкции срещу организации, свързани с талибаните.

Приемането на този текст представлява първа стъпка за ООН по отношение на Афганистан, управляван от август от талибаните, чийто режим все още не е признат от международната общност.

Резолюцията има за цел да намали риска от поток от бежанци, бягащи от бедността, към съседни на Афганистан страни и да отговори на необходимостта от увеличена помощ, отбелязват САЩ.

Талибаните призоваха САЩ да деблокират замразените авоари на Афганистан

"Ако се появят доказателства, че се злоупотребява с тези изключения, или че парите достигат до санкционирани лица, е възможно правилата да бъдат преразгледани", каза пред АФП дипломат, пожелал да остане анонимен.

Резолюцията "настоятелно насърчава доставчиците" на хуманитарна помощ да "сведат до минимум всяка пряка или непряка полза" за лица или организации, обект на международни санкции.

В Афганистан на хуманитарните работници може да се наложи да извършват финансови транзакции с министерства, ръководени от санкционирани лица, и резолюцията гарантира, че те няма да се окажат в положение на нарушаване на санкциите.

 

Novini.bg
431 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хубава работа....

2021.12.22 | 19:53

1
...ама...- талибанска....
Е къф е тоя....

2021.12.22 | 19:55

2
....зелен Калашник....?!

Добави коментар

Водещи новини