Американски учен смята, че коронавирусът най-вероятно е тръгнал от животинския пазар в Ухан

  • 19 ноември 2021 07:19

  • 1875
  • 1
Американски учен смята, че коронавирусът най-вероятно е тръгнал от животинския пазар в Ухан
© Getty Images/Guliver

Две години след появата на първото огнище на коронавируса, уважаван биолог предоставя доказателства, че пазарът за животни в китайския град Ухан е вероятно мястото, от което произхожда вирусът, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Майкъл Воробей, учен от факултета по екология и еволюционна биология в университета на щата Аризона, обобщава ключовите събития между декември 2019 г. и януари 2020 г. в статия в научното списание "Сайънс". Той представя и хронология на първите известни случаи на зараза, изготвена въз основа на различни източници, в това число и публикации в издания и болнични данни, които са на разположение.

Фактът, че повечето ранни симптоматични случаи могат да бъдат отнесени до животинския пазар в Ухан, е силно доказателство, че произходът на пандемията е на пазара, казва специалистът.

Въпреки това досега никакви категорични доказателства не са били предоставени, защото не са били взети проби от животните, продавани по онова време там. Пазарът бързо бе затворен след появата на огнището и дезинфекциран, казва ученият. Това обаче не означава, че мистерията, заобикаляща появата на вируса, никога няма да бъде разрешена, посочва той.

Американското разузнаване: Мистерията COVID няма да бъде разгадана

Убедителни доказателства биха могли да бъдат получени чрез анализ на пространствени модели на ранните случаи на зараза в Ухан и чрез допълнителни геномни данни от повече проби от пациенти по онова време.

Превенцията на бъдещи пандемии зависи от това усилие, допълва специалистът.

Вирусът се появи за първи път в Ухан в края на 2019 г. Експертен екип от Световната здравна организация получи разрешение да посети Китай 12 месеца по-късно и се върна оттам без ясен резултат относно произхода на вируса. Екипът каза, че не е напълно ясно дали пазарът за животни в Ухан е бил мястото на произход на вируса, довел до пандемията.

Според Воробей първият случай на зараза, идентифициран в Уханq е този на продавачка, работила на животинския пазар, допълва Франс прес. Това според него наклонява ясно везната и към животински произход на вируса.

Вируси, близки до SARS-CoV-2, бяха открити в прилепи

За целта на своето изследване Воробей е анализирал случаи, съобщени в две болници, преди властите да бият тревога заради новата зараза. А тези случаи били също свързани до голяма степен с пазара. Онези от тях пък, които не били свързани, били географски концентрирани около пазара.

В този град с 11 милиона жители, половината от първите случаи са свързани с място с размерите на футболно игрище, казва Воробей пред в. "Ню Йорк таймс". "Много трудно би се обяснила тази тенденция, ако епидемията не е тръгнала от този пазар", добавя той.

В Китай не изключиха вероятността COVID-19 да е внесен от ЕС

Воробей се е спрял и върху това, че в свой доклад СЗО твърди, че първият случай на зараза е бил при мъж, който не е бил никога на животинския пазар в Ухан. Според доклада този мъж се е разболял на 8 декември. Но Воробей е попаднал на видеоинтервю, в което се говори за научна статия и болнично медицинско досие, касаещи и в двата случая заразен, който съвпадал по описание с "първия заразен" от доклада на СЗО. Във видеинтервюто се казвало, че този човек се е разболял на 16 декември, а не на 8 декември, както се твърдяло в доклада на СЗО. Следователно първият известен случай на зараза е бил на жена, разболяла се на 11 декември, която била продавачка на животинския пазар, разказва Воробей.

Пред "Ню Йорк таймс" пък Питър Дашак, експерт, който е бил част от екипа на СЗО, пратен в Китай през януари 2021 г., признава, че датата 8 декември, спомената в доклада във връзка с предполагаемия първи случай на зараза е била грешка, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1875 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.19 | 09:24

1
А ваксините от кой пазар тръгнаха?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини