В Китай не изключиха вероятността COVID-19 да е внесен от ЕС

  • 03 септември 2021 17:40

  • 1175
  • 0
В Китай не изключиха вероятността COVID-19 да е внесен от ЕС
© Getty (архив)

Китайски специалисти не изключиха вероятността COVID-19 да е внесен от Европейския съюз, написа вестникът от Пекин "Глобал таймс".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в азиатската държава причинителят на болестта може да се появил в централната провинция Ухан вследствие на внесени замразени полуфабрикатни храни.

"Ние направихме съответните изследвания, чиито резултати ни дават основание да смятаме, че вирусът е бил докаран от други страни. Китай внася полуфабрикати от Европейския съюз и САЩ. Ето защо ние не изключваме вероятността  COVID-19 да е пристигнал в нашата страна от някоя членка на 27-те", каза представителят на институцията Ма Хуелай.

По думите на Ма Хуелай преди първия официално установен случай на коронавирусната инфекция (1 декември 2019 г.) хора с типични на COVID-19 симптоми са били приети в здравни заведения в столицата Пекин и пристанището Далян.

Вече сме на първо място по COVID смъртност в Европа

"Следвайки логиката, може да се направи следното предположение. Полуготовите храни са пристигнали по въздух в Пекин или по море в Далян. Оттам продуктите са били транспортирани в Ухан и попаднали в търговската мрежа и жител на града е консумирал въпросната храна и да се заразил", изрази становището си Ма Хуелай.

От Центъра препоръчаха на Световната здравна организация да провери и тази версия за произхода на заболяването.

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини