Осъденият за убийството на Джордж Флойд бивш полицай обжалва присъдата си

  • 24 септември 2021 09:48

  • 710
  • 1
Осъденият за убийството на Джордж Флойд бивш полицай обжалва присъдата си
© Getty images (архив)

Бившият американски полицай Дерек Шовин обжалва присъдата си от 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през 2020 г. Това става ясно от огласени вчера съдебни документи, предаде АФП, цитирана от БТА.

Дерек Шовин подаде апелативна жалба срещу 14 точки от присъдата, постановена на 25 юни от правосъдието в щата Минесота. Той се оплаква по-специално от това, че съдията не разпоредил заседателите да бъдат изолирани по време на процеса.

Осъдиха Дерек Шовин на 22,5 години затвор за убийството на Джордж Флойд

Присъдата му бе посрещната с облекчение в страната, която се страхуваше от ново нажежаване на атмосферата, ако той излезе свободен от съдебната зала.

Преди Шовин само десетина полицаи в САЩ са били наказвани със затвор за убийства, извършени при изпълнение на служебните си задължения.

На 25 май 2020 г. 44-годишният бял полицай Дерек Шовин решава да арестува Джордж Флойд, заподозрян, че е купил цигари с фалшива банкнота от 20 долара. Заедно с още трима колеги той го просва по корем и натиска с коляно врата му. Полицаят продължава да натиска близо десет минути въпреки хриптенето на Флойд и молбите на ужасени минувачи, дори когато пулсът на задържания става неоткриваем.

Агонията на Флойд, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвиква масови протести срещу расизма и полицейското насилие. Шовин неизменно уверява, че е следвал общоприетите в полицията процедури за респектиране на непокорни заподозрени.

 

Валери Зайцев
710 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.24 | 13:29

1
този дали съзнава как промени проклетото общество и как даде силен тласък на разните там НПО-та, защитници на потиснатите, джeндъpи и прочее измeт? Не съм против човешките права, но дадеш ли сцена на такива, ще обърнат всичко на цирк. Дано го за 22-те години в затвора го чyкaт по трима едновременно.

Добави коментар

Водещи новини