Байдън: Китай ще се опита да постигне споразумение с талибаните

  • 08 септември 2021 10:38

  • 883
  • 2
Байдън: Китай ще се опита да постигне споразумение с талибаните
© Getty Images/Guliver

Сигурен съм, че Китай ще се опита да постигне споразумение с талибаните, заяви вчера президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На въпрос от журналист дали е обезпокоен, че Китай ще финансира талибаните, Байдън отвърна: "Китай има истински проблем с талибаните. Затова ще се опита да постигне някакво споразумение с талибаните, сигурен съм. Същото се опитват да направят Пакистан, Русия и Иран. Всички те се опитват да решат какво да правят".

САЩ и съюзниците им от Г-7 постигнаха съгласие да координират действията си по отношение на талибаните. Вашингтон блокира достъпа на талибаните до афганистанските авоари, повечето от които се намират в банката на Федералния резерв в Ню Йорк, за да гарантира, че ислямистите ще изпълнят обещанията си за спазване на правата на жените и на международното право.

Експерти обаче твърдят, че ефективността на този икономически лост сериозно ще намалее, ако Китай, Русия или други страни предоставят средства на талибаните.

Талибаните разпръснаха с изстрели протест в Кабул

Италия, като председател на Г-20, в която членуват Китай и Русия, полага усилия да проведе виртуална среща на организацията, която да бъде посветена на Афганистан. До момента обаче няма уточнена дата.

Китайският външен министър Ван И заяви миналия месец в телефонен разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкън, че международната общност трябва да си сътрудничи с талибаните и да ги тласка в правилната посока.

Константин Тодоров
883 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.08 | 13:06

2
Вашето спорузомение беше уникално и по план- да наводните Европа с емигранти с 12милиона

2021.09.08 | 11:42

1
Само вие ли имате право да се споразумявате с талибаните?

Добави коментар

Водещи новини