Талибаните забраняват спорта за жени

  • 09 септември 2021 06:55

  • 2110
  • 6
Талибаните забраняват спорта за жени
© getty images

Австралийската телевизия ЕсБиЕс (SBS) цитира говорител на талибаните да казва, че спортът за жени, и конкретно женският крикет, ще бъде забранен в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

"В крикета те може да се окажат в ситуация, при която лицето и тялото им да не бъдат покрити. Ислямът не позволява жените да бъдат виждани по такъв начин", е заявил Ахмадулах Васик, заместник-председател на талибанската комисия по култура, според австралийската телевизия.

"Това е ерата на медиите и ще има снимки и видеозаписи и хората ще ги гледат. Ислямът и Ислямското емирство не позволява жените да играят крикет или спортове, в които са открити", е заявил той.

Миналия месец Васик заяви пред ЕсБиЕс, че талибаните ще разрешат на мъжете да играят крикет и че е дадено разрешение мъжкият национален отбор да пътува до Австралия за контролна среща през ноември.

Талибаните сформираха правителство, съставено изцяло от мъже и членове на старата гвардия

Министърът на спорта на Австралия Ричард Колбек каза, че решението на талибаните за женския спорт е "много тревожно" и призова организации, като Международния съвет по крикет, да предприемат действия.

"Да бъдат изключени жените от спорта на каквото и да било ниво е неприемливо", посочи Колбек в изявление. "Ние призоваваме международните спортни организации, включително Международния съвет по крикет, да изразят позиция срещу това ужасно решение".

Футболистки от женския отбор на Афганистан са сред няколкото спортисти, които получиха визи, за да живеят в Австралия, и в момента са под карантина заради КОВИД-19, припомня АП.

Във вторник талибаните обявиха състава на своето правителство, в което няма нито една жена. В изявление за политиката на правителството се говори за защита на правата на малцинствата и на непривилегированите и се обещава образование в рамките на шериата. Жените не се споменават в изявлението от три страници, което придружаваше съобщението за състава на правителството, посочва АП.

Миналата събота специалните сили на талибаните в камуфлажни дрехи стреляха във въздуха, за да сложат край на протест в Кабул, на който жени настояваха за равни права, припомня агенцията.
 

Калина Христова
2110 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
tim

2021.09.09 | 08:58

6
mnogo pravilno jenata e jena a ne boksior ili shangist.
Котарак

2021.09.09 | 08:47

5
Тенис на корт и плажен волейбол поне няма ли да разрешат?
Седесарските талибани

2021.09.09 | 08:45

4
Костов и Тиквата се оказаха по-опасни. Смърт на тираните
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.09 | 08:45

3
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

2021.09.09 | 08:18

2
Сексът брои ли се за спорт?

2021.09.09 | 07:06

1
Последно, "спорта" или крикета? Щото крикетът не е баш спорт и спортът не е баш крикет.

Добави коментар

Водещи новини