САЩ предупредили Украйна да мълчи за "Северен поток 2"

  • 21 юли 2021 11:02

  • 1668
  • 3
САЩ предупредили Украйна да мълчи за "Северен поток 2"
©

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е призовала украинските власти да се въздържат от изразяване на позицията си по време на преговорите между Вашингтон и Берлин по повод газопровода "Северен поток 2", съобщи "Политико", позовавайки се на източници.

Според изданието американски официални лица са предупредили Киев, че публичната критика на споразумението между Германия и САЩ за руския газопровод може да навреди на отношенията между САЩ и Украйна. Също така представители на Белия дом са призовали украинските власти да не обсъждат потенциалните планове на Берлин и Вашингтон с Конгреса на САЩ, пише вестникът.

Високопоставен източник от администрацията на Байдън е оспорил тази информация, като е отбелязал, че всъщност ситуацията била по-сложна, но е отказал да сподели подробности от разговорите между американски официални лица с техните украински колеги.

Вчера медиите съобщиха, че е постигната договореност между САЩ и Германия за проекта за газопровод. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, пише, че това може да бъде обявено официално по-късно днес.

Меркел към Зеленски: Украйна ще остане транзитна за газ страна и след завършването на Северен поток 2

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят, като лансират своя втечнен природен газ в страните от Европейския съюз.

Русия твърди, че "Северен поток 2" бил търговски проект, изгоден както за Русия, така и за ЕС.

Компанията оператор на газопровода Nord Stream 2 AG заяви, че очаква да завърши работата по полагане на тръбите до края на следващия месец.

Калина Христова
1668 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Содорат

2021.07.22 | 10:39

3
САЩ що се месят във неща, кото не им влизат в делата?

2021.07.21 | 11:31

1
ЧЕРВЕНИЯ ПАРЦАЛ ПОЛИТИКО Е ФИНАНСИРАН ОТ ПУТИН ДА ЛЪЖЕ ТАКА.

2021.07.22 | 10:36

2
А ТЕБ КОЙ ТЕ ФИНАНСИРА БЕ КУУУУУУУУРВООООО

Добави коментар

Водещи новини