САЩ и Германия стартират партньорство за климата и енергетиката

  • 16 юли 2021 07:43

  • 830
  • 0
САЩ и Германия стартират партньорство за климата и енергетиката
© Getty Images/Guliver

Съединените щати и Германия взеха решение да стартират партньорство за климата и енергетиката, което ще има за цел включително да оказва помощ на страни от Централна Европа и на Украйна, съобщи американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в на съвместна пресконференция в Белия дом с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, предаде ТАСС.

"И днес ние стартираме партньорство за климата и енергетиката, което ще подкрепя енергийната сигурност и развитието на устойчиви енергийни технологии в развиващите се икономики, в това число в Централна Европа и Украйна", заяви американският лидер.

В публикуваните по-късно от Белия дом справочни материали се уточнява, че партньорството обхваща "три ключови области на сътрудничество". Става дума на първо място за намерението на Вашингтон и Берлин да засилят двустранното сътрудничество в областта на борбата с климатичните изменения. На второ място, страните планират да разширят сътрудничеството по "разработването и внедряването на енергийни технологии от ключова важност". Освен това, САЩ и Германия възнамеряват да работят заедно, "за да ускорят прехода към устойчива енергетика във формиращите се икономики", съдействайки за борбата с климатичните промени и за недопускане на "използването на енергоресурсите в качеството на инструменти за принуда".

Байдън е готов да изпрати ваксини в Куба, ако се гарантира, че ще бъдат прилагани от международна организация

По отношение на последната точка страните обещават "да мобилизират инвестиции в Централна и Източна Европа, включително в подкрепа на енергийната трансформация на Украйна, в енергийната ефективност и енергийната сигурност".

Вашингтон и Берлин също така се обявиха за поставянето на по-амбициозни цели пред международната общност по отношение на борбата с глобалното затопляне, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини