Гутериш призова за запазване на механизма за трансгранична помощ за Сирия

  • 24 юни 2021 07:10

  • 242
  • 1
Гутериш призова за запазване на механизма за трансгранична помощ за Сирия
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно призова Съвета за сигурност да удължи действието на механизма за трансгранична помощ за Сирия с още една година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Настоятелно призовавам членовете на Съвета за сигурност на ООН да постигнат консенсус за разрешаването на трансграничните акции, които остават много важен канал за помощ, за още една година, каза Гутериш във видео обръщение към участниците в заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Сирия.

Най-малко 18 убити при артилерийски обстрел срещу сирийския град Африн

Ако Съветът за сигурност не даде разрешение за подновяване на механизма за трансгранична помощ, страната ще се сблъска с разрушителни последици, посочи генералният секретар на ООН.

Той отбеляза, че в рамките на този механизъм през последната година в Сирия са пристигнали около хиляда камиона с помощи.

ООН: Над 8500 деца са били използвани за войници в различни конфликти по света през 2020 г.

През юни 2020 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за удължаване на действащия от 2014 г. механизъм за трансгранична помощ за Сирия.

Доставките се извършват през два гранични пункта на границата с Турция. Срокът на действие на механизма изтича на 10 юли. Дотогава Съветът за сигурност на ООН трябва да вземе решение дали да удължи действието му.

Последвайте канала на

Novini.bg
242 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.06.24 | 08:05

1
нарича протестиращите"болшевишки клошари", Радев - "тъп каун", спец-службите - "руски подлоги".

Добави коментар

Водещи новини