Представители на сирийското правителство и опозицията се договориха да започнат работа по нова конституция

  • 17 октомври 2021 21:49

  • 504
  • 1
Представители на сирийското правителство и опозицията се договориха да започнат работа по нова конституция
© Getty (архив)

Съпредседателите на Сирийския конституционен комитет от страна на правителството и опозицията се договориха днес в Женева за започване на процес по изготвяне на нова конституция, съобщи специалният пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен, цитиран от Ройтерс.

Комитетът, включващ 45 души - по 15 представители на сирийското правителство, опозиция и гражданско общество, има правомощия да изработи текста на нова конституция, която ще доведе до свикване на избори под надзора на ООН.

Съпредседателят на комитета от страна на Дамаск е Ахмад Кузбари, а от опозицията - Хади ал Бахра, посочва Франс прес.

Дискусиите между сирийските страни под егидата на ООН за конституцията, ще бъдат възобновени утре и ще продължат през цялата седмица.

След като приключи работа, 45-членният орган ще отчете постигнатото в разговорите пред разширен комитет, включващ по 50 представители на всяка от трите преговарящи страни. Започналият преди две години процес изпадна в пълен застой, без да е постигнат никакъв напредък, призна Педешен на информативно заседание на Съвета за сигурност на ООН в края на септември.

Днес емисарят обяви, че "двамата съпредседатели вече са съгласни да започне процес по подготвяне на конституционна реформа в Сирия".

Педешен напомни, че макар в Сирия да се наблюдава "известно успокояване" от март насам, там все още всекидневно има убити и ранени хора.

ООН публикува нови данни за жертвите на конфликта в Сирия - предишните са били занижени

"Трябва да направим нещо, за да се промени положението, а освен това, както знаете, имаме и изключително тежка хуманитарна и икономическа ситуация. Над 13 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ, а почти 90 процента от тях живеят под границата на бедността", каза Педешен.

Специалният пратеник подчерта, че макар процесът на конституционна реформа да е много важен, "той няма да е достатъчен за решаване на сирийската криза".

 

Валери Зайцев
504 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
0000

2021.10.18 | 01:28

1
КЪДЕТО ИМА РУСНАЦИ-ИМА ГЛАД И МИЗЕРИЯ

Добави коментар

Водещи новини