Демократите в Ню Йорк избират своя кандидат за кмет на града

  • 22 юни 2021 09:13

  • 144
  • 0
Демократите в Ню Йорк избират своя кандидат за кмет на града
© Getty Images

Днес демократите в Ню Йорк гласуват на първични избори, за да изберат свой кандидат за надпреварата за кметските избори в града. Самите избори ще са на 2 ноември, предаде Франс прес.

От 2014 г. градът се управлява от демократа Бил де Блазио, който сега е изключително непопулярен. След 16 месеца на пандемия, която отслаби икономиката на мегаполиса, новият градоначалник ще трябва да организира подема на Ню Йорк.
За фаворит на първичните избори на демократите се смята бившият полицай Ерик Адамс. Роден и израснал в Ню Йорк, през 22-те си години, прекарани в полицията, той се е борил срещу дискриминацията в редиците й. Допитванията показват, че той се ползва с 28-процентна подкрепа сред демократите.

На второ място след него е Андрю Йънг (с 20-процентна подкрепа), който е смятан за въплъщение на обновлението и който е предприемач. На трето място е общинската съветничка по въпросите на чистота на града Катрин Гарсия с 15-процентна подкрепа. Смята се, че тя въплъщава идеите едновременно на умереното крило в Демократическата партия и на прогресивния й клон. На четвърто място социолозите поставят цветнокожата адвокатка Мая Уили, която е подкрепяна от членката на Камарата на представителите на Конгреса Александрия Окасио-Кортес и която има 13 процента в сондажите. Уили обаче предлага бюджетни съкращения в полицията, което може да й изиграе лош номер в момент, в който основно безпокойство сред нюйоркчаните е несигурността и престъпността в града. От началото на годината стрелбите в мегаполиса нараснаха с 73 процента в сравнение със същия период за миналата година. Напоследък имаше и поредица от нападения в метрото на Ню Йорк, които също породиха безпокойство.

За първичните избори градът е възприел преференциално гласуване. То позволява на избирателя да постави до пет имена в бюлетината, като ги класира по ред на предпочитанията. При броенето на гласовете се спазва принципа на елиминацията и най-зле представилият се кандидат от всички подадени бюлетини е елиминиран първо, а после нещата се повтарят, докато един кандидат постигне 50 процента от гласовете.

Байдън одобри обявяването на Деня на премахването на робството в САЩ за федерален празник

Тази система чрез елиминации прави броенето на гласовете още по-бавно. Ню Йорк и без това е известен с бавното броене на бюлетините, подадени по пощата и в крайна сметка победителят от първичните избори може да бъде обявен дори в средата на юли. Не ясно каква ще бъде избирателната активност. През 2017 г. тя беше едва 14 процента на първичните избори на демократите, припомня БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини