Ню Йорк таймс: Израел води война на два фронта

  • 14 май 2021 10:04

  • 1056
  • 4
Ню Йорк таймс: Израел води война на два фронта
© Getty images (архив)

Изострянето на израелско-палестинския конфликт поставя Израел в невиждана досега ситуация, при която той трябва да води битка с палестински бойци на южния си фланг и същевременно да се бори да потуши най-сериозните граждански размирици на своя територия от десетилетия, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Комбинацията от тези два фронта свидетелства за значителна промяна в десетилетния конфликт между Израел и палестинците. Докато съпроводените с насилие изостряния на напрежението често следват предсказуема траектория, сегашната ескалация, която е най-тежката от седем години, бързо прераства в нов вид война - по-скоростна, по-разрушителна и способна да се разгърне в непредвидими нови посоки", коментира американското издание.

"Конфликтът на Израел в Газа поставя на изпитание границите на новото разведряване с арабските държави", пише в. "Уолстрийт джърнъл".

"Израел се надяваше, че дипломатическите споразумения, сключени миналата година, ще преоформят неговата позиция в регион, където той отдавна е избягван, помагайки му да възпре Иран и да изгражда нови търговски връзки. Но сега десетилетната му борба с палестинците отново излезе на преден план", коментира американското издание.

Служители от Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко - все страни, които нормализираха отношенията си с Израел през 2020 г., разкритикуваха политиката на Израел тази седмица. Дори поддръжници на споразуменията признават, че се усложнява предизвикателството за Израел да бъде приет в регион, където неговата окупация на палестински територии е силно непопулярна.

"Когато бяха сключени споразуменията миналата година, арабски представители твърдяха, че новите дипломатически отношения ще дадат на техните държави повече възможности за убеждаване на Израел да промени своята политика към палестинците. Дори Саудитска Арабия се приближаваше към признаване на Израел, след като саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман тайно се срещна с израелския премиер Бенамин Нетаняху. Но според наблюдатели сегашната криза поставя този аргумент под съмнение", изтъква "Уолстрийт джърнъл".

"Насилието и хаосът предлагат убежище за Нетаняху, след като изострянето на конфликта между Израел и Газа поставя на заден план усилията за съставяне на коалиционно правителство, изключващо най-дълго управлявалия израелски министър-председател", отбелязва в. "Гардиън".

Преди избухването на насилието изглеждаше, че Нетаняху е на прага да загуби позицията си начело на израелската политика след 12 години като премиер.

"След като четвъртите парламетарни избори в Израел за последните две години не доведоха до категорична победа за никоя политическа сила, опозиционният лидер Яир Лапид беше натоварен със задачата да се опита да състави коалиционно правителство. Но пороят от ракети между Израел и Газа, плюс междуобщностното насилие в самия Израел, усложниха тези усилия", коментира британското издание.

"Лапид има краен срок до 2 юни да сформира работеща коалиция, въпреки че тази времева рамка вероятно ще е под въпрос, ако сегашните враждебни действия продължат. В същото време Нетаняху се стреми да засили своята репутация на силен лидер, готов да се противопостави на палестинските бойци с безкомпромисна реторика за нанасяне на смъртоносни удари срещу Хамас и "железни юмруци", изтъква "Гардиън".

"Израел иска светът да се обедини зад неговата война срещу подкрепяната от Иран групировка Хамас, но засилващите се бойни действия предизвикват разделение, включително във Вашингтон, където се разразяват словесни престрелки между политици, обвинения в антисемитизъм и остри сблъсъци относно външната политика", пише в. "Вашингтон таймс".

"Изострящият се конфликт създава нови неприятности в Близкия изток за правителството на американския президент Джо Байдън, а конфронтиращи се политически фракции в САЩ използват развитието на събитията, за да подсилят своите аргументи за това какво Белият дом би трябвало да направи, за да води региона към решение или поне към успокояване на напрежението", посочи още вестникът.

Британският премиер поиска незабавна деескалация на насилието в Израел

"Сенатори републиканци казват, че безразборният обстрел от страна на Хамас по цивилни мишени в Израел показва защо правителството на Байдън трябва да се откаже от опасния си план за облекчаване на икономическите санкции срещу Иран, който е главният финансов поддръжник на палестинските бойци в Газа и други терористични групировки в Близкия изток. А според водещи демократи ответният удар на израелската армия срещу Газа доказва, че Израел е готов да прибегне до свои "актове на тероризъм" срещу невинни палестинци, без това да предизвика особено противопоставяне от представители на САЩ", посочва американското издание.

1056 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Tinautrwa

2021.05.16 | 15:15

4
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Tammyrbnpa

2021.05.16 | 12:48

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Hollywnnea

2021.05.15 | 12:44

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.14 | 10:33

1
Германия водеше война на 32 фронта срещу ционизма на САЩ Англия Русия Франция и др . Стига ционист Таймс е мрънкал

Добави коментар

Водещи новини