Ню Йорк таймс: Подходът на Джо Байдън към Израел се превръща в деликатно балансиране

  • 20 май 2021 09:43

  • 329
  • 5
Ню Йорк таймс: Подходът на Джо Байдън към Израел се превръща в деликатно балансиране
© Getty images (архив)

"Нов политически натиск тласка САЩ и Европа да спрат конфликта между Израел и ивицата Газа", гласи заглавието на статия на в. "Ню Йорк таймс".

Изреждат се различни дипломатически инициативи на Вашингтон и европейски столици за прекратяване на продължаващите от 10 дни боеве, преди да са прераснали във война, която може да обхване по-голяма част от Близкия изток.

Никой от съюзниците на Израел не е осъдил публично действията на еврейската държава  в ивицата Газа. Подходът на президента Джо Байдън към Израел, който е най-големият приятел на САЩ в Близкия изток, се превръща в деликатно балансиране. Избиването на толкова много цивилни в Газа предизвика остри реакции сред конгресмени демократи, а избиратели на Демократическата партия настояват Байдън да се държи по-твърдо с израелския премиер Бенямин Нетаняху, пише вестникът.

За европейските страни интензивните усилия за постигане за прекратяване на огъня също се дължат отчасти на политически сметки. Те се безпокоят, че някой непредвиден инцидент или решение в конфликта в Газа може да предизвика сухопътна война като през 2014 г. или намесата на движението Хизбула от Ливан като през 2006 г.

Те обаче осъзнават и вътрешното напрежение в собствените си страни, което усложнява историческата подкрепа на ЕС за Израел. Миграционната криза от 2015 г. докара над един милион мюсюлмански бежанци и мигранти в Европа, някои от които имат силни антиизраелски нагласи, пише изданието.

Във Франция и Германия, двете най-влиятелни страни в ЕС, пропалестинските демонстрации понякога прерастваха в антиизраелски протести и антисемитски атаки, включително нападения срещу синагоги. Правителствата се опасяват, че подобни протести и прояви на насилие ще се ожесточават, колкото по-дълго трае конфликтът.

Унгария и Австрия са сред най-изтъкнатите поддръжници на Израел в Европа, а в групата им влизат и високопоставени официални лица от Полша, Чехия и Словения, така че ЕС е по-разделен по този въпрос отпреди, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В."Вашингтон пост" пише, че необичайно рязкото настояване на президента Джо Байдън Израел да деескалира атаката си в ивицата Газа поражда рядка дисхармония между двете страни и шокира някои от поддръжниците на Израел в САЩ, като в същото време окуражи демократите, които все повече настояват за по-твърд подход на САЩ към Израел.

Шефът на Пентагона призова за деескалация на израелско-палестинския конфликт

Строгото послание от Белия дом съвсем ясно показа, че ако Нетаняху продължи да разгаря конфликта, той рискува да изгуби голяма част от подкрепата си във Вашингтон, отбелязва "Вашингтон пост".

И двете страни в конфликта отрекоха вчера, че скоро ще настъпи примирие, но усилията в тази насока продължават при засилващ се международен натиск, пише в. "Гардиън". Британският вестник цитира високопоставения представител на Хамас Муса Абу Марзук, който очаква до ден-два да бъде сключено примирие по взаимно съгласие.

 

Последвайте канала на

329 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Yessicakxwea

2021.05.21 | 05:47

5
М­­л­а­­­д­­­а­­ ­­м­о­к­­р­­­а­­ ­у­ч­­е­н­и­­ч­­­к­а­ ­ч­­­у­к­­­а­­ ­­­ ­­­W­­ ­W­ ­­­W­­­ ­.­ ­B­­­ ­­G­­­ ­­­1­­­ ­­7­ ­­­.­­ ­­C­ ­L­­­ ­­U­­ ­B
Pamelarsnva

2021.05.20 | 20:38

4
М­­л­­а­­д­­а­ ­­­м­­­о­­­к­­­р­­а­­ ­­­у­­ч­­­е­н­­и­ч­­­к­­­а­­ ­­­ч­у­к­­а­­­ ­­­ ­­W­­ ­W­­­ ­­­W­­ ­­.­ ­­­B­­ ­­G­­­ ­­1­­ ­­­7­ ­.­ ­C­­­ ­­L­­­ ­U­ ­­B
Тенев

2021.05.20 | 10:41

3
Е какво да направят- да оставят манафите да ги обстрелват с ракети и да крещят "Алах" ли?
Айде бе...?!

2021.05.20 | 10:34

2
Какъв ,,подход",кви 5 лева...?!Америка и в частност Бай Спън винаги са си затваряли очите пред зверствата и убийствата,щом е за техният вечен приятел-Израел...
Иван

2021.05.20 | 10:13

1
По скоро в явно затваряне на очите за зверствата на еврейте

Добави коментар

Водещи новини