Байдън одобри обявяването на Деня на премахването на робството в САЩ за федерален празник

  • 17 юни 2021 12:23

  • 217
  • 1
Байдън одобри обявяването на Деня на премахването на робството в САЩ за федерален празник
© Getty images

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в подкрепи инициативата на редица законодатели за признаване на Деня на освобождението на робите в страната, който се чества на 19 юни, като федерален празник. Това съобщиха от пресслужбата на Белия дом, като посочиха на официалната си интернет страница, че американският президент „ще подпише съответния законопроект в 15:30 местно време (22:30 българско време)“.

„В тази връзка президентът и вицепрезидентът [Камала Харис] ще изнесaт речи в Източната стая на Белия дом“, се казва в изявлението, информира "Фокус".
Сенатът на САЩ прие 19 юни да стане федерален празник, отбелязващ края на робството

Във вторник членовете на Сената на Конгреса на САЩ единодушно одобриха законопроект за обявяването на Деня на премахването на робството за федерален празник. На следващия ден документът беше одобрен от Камарата на представителите. От гласувалите 429 конгресмени само 14 се обявиха „против“ и всички те са републиканци. „Нашите федерални празници отразяват важни етапи в историята на страната и премахването на робството е един такъв крайъгълен камък“, заяви представителят на щата Ню Йорк Каролин Малоуни.

Novini.bg
217 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
на

2021.06.17 | 16:40

1
на тоя дядовците му сигурно са били робовладелци.

Добави коментар

Водещи новини