Белият дом обнародва първата по рода си стратегия за борба с вътрешния тероризъм

  • 15 юни 2021 16:28

  • 151
  • 2
 Белият дом обнародва първата по рода си стратегия за борба с вътрешния тероризъм
© Getty Images

Администрацията на държавния глава на САЩ Джо Байдън публикува първата по рода си национална стратегия за борба с „вътрешния екстремизъм“, който, както посочват от Белия дом, е най-належащата терористична заплаха за страната, коментират в редакцията на вестник The Hill.

Стратегията включва призив за укрепване на правоприлагащите партньорства и спиране на екстремистката вербовка. В допълнение към плана са включени елементи, които се считат за по-важни след нападението на Капитолия на 6 януари, включително по-добър анализ на социалните медии, програми за насърчаване на образованието на гражданите и борба с дезинформацията.

„Не можем да пренебрегнем тази заплаха. Предотвратяването на вътрешния тероризъм и намаляването на факторите, които го подхранват, изисква многостранен отговор във федералното правителство и извън него“, пише Байдън в предговора на стратегията.

Планът е разработен след доклад от март от разузнавателната общност, поръчан в първия ден на мандата на Байдън. В документа се подчертава, че белите супермасисти и въоръжените групировки са най-голямата заплаха, що се отнася до вътрешен тероризъм. Освен това в доклада се предвижда значително увеличаване на финансирането на националната сигурност и безвъзмездните средства за правоприлагащите органи.

Високопоставени служители от Вашингтон заявиха, че администрацията ще „увеличава обмена на информация, който правителството прави с технологичните компании“.

"Гардиън": Джо Байдън пристига в Европа, за да събере съмишленици за втора Студена война

„Всяка конкретна технологична компания често познава собствената си платформа много добре. Но правителството вижда нещата, действителните заплахи от насилие, на различни платформи. Те виждат връзката между онлайн вербуването, радикализацията и насилието във физическия свят. И така, помагането за осветяването на тези заплахи е процес, който вече е започнал между правителството и технологичния сектор“, заяви служител на Белия дом по време на разговор с репортери.

Планът все още не разглежда един от най-големите правни въпроси, пред които е изправена администрацията след 6 януари - дали САЩ се нуждаят от нов закон за вътрешния тероризъм, който да подпомогне преследването на екстремисти. Прокурорите често разчитат на колекция от укази при изготвянето на своите обвинения, но редица групи за граждански права се опасяват, че приемането на нов закон може да доведе до засилване на наказателното преследване на расова основа.

Планът насочва Държавния департамент да работи с Министерството на финансите по идентифицирането на вътрешни екстремистки групировки, свързани с международни терористични мрежи. Висш служител на администрацията обаче отбеляза, че екстремизмът в САЩ „днес е до голяма степен проблем отвътре, а не отвън“.

Стратегията също така призовава за по-строги проверки на федералните служители и правоприлагащите органи, за да се премахнат онези елементи, които биха могли да представляват вътрешни заплахи - проблем, на който се обръща особено внимание, след като във връзка с бунта на 6 януари бяха арестувани полицейски служители и военни, информира "Фокус".

ЕК призова България да въведе изцяло правилата срещу тероризма

Планът също така идентифицира редица културни проблеми като дългосрочен принос за вътрешния тероризъм. „Това означава борба с расизма в Америка. Това означава защита на американците от насилие с оръжие и масови убийства. Това означава да гарантираме, че осигуряваме ранна намеса и подходящи грижи за онези, които представляват опасност за себе си или за другите“, поясняват от Белият дом.

„Това означава да се гарантира, че американците получават този тип гражданско образование, което насърчава толерантността и уважението към всички и инвестиране в политики и програми, които насърчават гражданската ангажираност и вдъхновяват споделен ангажимент към американската демокрация“, се казва още в текста на стратегията.

Novini.bg
151 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ако

2021.06.15 | 16:41

2
ако бай дън не ви управи, ще ви пратим тиквата да ви управи с 200. ще му ходи една осем литрова джпика бибитка. ще обикаля щатите, ще ремонтира, ще асвалтира. народен човек. за това го харесват лелките. мечтаят да им го набие генерал на пожарникарите.
Ееееееееее

2021.06.15 | 16:39

1
ЕМИ АЙДЕ ЧЕСТИТО !! ТО ПОЧТИ КАТО В БОКОЛАНДИЯ . И ВИЕ ЩЕ ЧЕТЕТЕ МОРАЛ НА СВЕТА

Добави коментар

Водещи новини