Директорът на ФБР Крис Рей обвини нападателите на Капитолия във вътрешен тероризъм

02 март 2021 19:18

Директорът на ФБР Крис Рей обвини нападателите на Капитолия във вътрешен тероризъм
© Getty Images, архив
371 3

Директорът на ФБР Крис Рей обвини във вътрешен тероризъм поддръжниците на Доналд Тръмп, които извършиха смъртоносното нападение над Капитолия на 6 януари, и обеща да им потърси отговорност, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 162

"Бях потресен, че вие, избраните за ръководители на страната ни, станахте жертви тук, в тази сграда", заяви Рей в юридическата комисия на Сената. Тази обсада беше престъпно поведение и ние във ФБР разглеждаме това като вътрешен тероризъм, добави той.

Това бяха първите показания на Рей в Конгреса след нападението от 6 януари, с което поддръжници на Тръмп неуспешно се опитаха да попречат на Конгреса да удостовери изборната победа на президента Байдън от 3 ноември. Малко преди тази атака тогавашният президент Тръмп в реч пред Белия дом ги прикани да отидат до Конгреса да протестират, отбелязва Ройтерс.

Директорът на ФБР ще даде показания пред сенатска комисия за щурма на Капитолия

Правосъдното министерство е повдигнало обвинения на над 300 души за различни престъпления - от заговор до нападане на полицаи и възпрепятстване работата на Конгреса. В размириците на 6 януари загинаха петима души.

"Всеки замесен трябва да понесе отговорност за действията си в този ден, включително бившият ни президент", каза най-високопоставеният републиканец в комисията Чък Грасли.

"Сега, след станалото на 6 януари, трябва сериозно да обърнем внимание на заплахите от вътрешен тероризъм", добави той.

Председателят на юридическата комисия Дик Дърбин заяви, че правителството не е направило достатъчно за гарантиране на защитата от крайнодесни екстремисти и бели супремасисти и обвини администрацията на Тръмп, че е омаловажила тези заплахи.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 162
Novini.bg
371 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (3)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

123806
­­B­и­ж­­­т­e­­­ ­м­o­­­я­­т­­­a­ ­т­­­и­­­й­н­ ­п­y­т­к­­­a­­ ­-­­> ­­B­­­G­­­1­­7­­­.­C­­­L­­U­­­B­­­
Jennifera16

2021.04.10 | 03:57

91843
­В­и­­ж­­т­е­ ­­­м­­о­я­­­т­­­а­­­ ­т­и­­й­­­н­­­ ­­п­­­у­­т­­­к­а­ ­­­-­ ­­W­W­­W­.­B­G­­­1­­­7­.­­C­­­L­­­U­B­
МУТРИ ВЪН

2021.03.02 | 20:56

27075
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И ПОСЛЕ СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14

Добави коментар

Водещи новини