Претърпялата кибератака американска компания е възобновила работа в съвсем малка част

  • 10 май 2021 07:31

  • 493
  • 0
Претърпялата кибератака американска компания е възобновила работа в съвсем малка част
© getty images

Американският оператор на петролопроводи "Колониъл пайплайн", който беше принуден да затвори огромната си мрежа заради кибератака, съобщи вчера, че е пуснал в действие съвсем малка част от разпределителните си тръбопроводи между терминалите, предаде Франс прес.

Кибератаката е включвала т. нар. рансъмуеър - код, който се възползва от пропуските в сигурността, за да криптира компютърните системи и да изисква откуп за деблокирането им, посочи в комюнике компанията.

Опитът за киберизнудване е дело на престъпна банда, известна като "ДаркСайд", която се прави на Робин Худ, като краде от корпорации и дарява част от откраднатото за благотворителност, казаха източници, запознати с разследването, цитирани от Асошиейтед прес.

Малко след като установи атаката, "Колониъл" спря някои система като предпазна мярка за ограничаване на заплахата, отбеляза компанията.

Кибератака срещу един от най-големите американски оператори на петролопроводи

Работата на мрежата е блокирана вече трети ден. Според експерти цените на бензина вероятно няма да бъдат засегнати, ако системата отново заработи нормално в следващите дни, но подчертаха, че инцидентът трябва да бъде предупредителен сигнал за компаниите да обърнат внимание на уязвимите си места и да потърсят решения.

"Колониъл" каза, че "остава в контакт със силите на реда и други федерални служби, включително министерството на енергетиката, което съгласува реакцията на федералното правителство".

Президентът Джо Байдън е информиран за ситуацията, каза вчера министърката на търговията Джина Раймондо пред телевизия Си Би Ес. Работим с местните власти и щатите, за да осигурим нормализиране на работата в най-кратки срокове и да няма смущения в снабдяването, обясни тя.

"Колониъл пайплайн", смятана за един от най-големите оператори на петролопроводи в САЩ, транспортира бензин и дизелово гориво по тръбопроводи с обща дължина на 8800 км в страната.

Базираната в Джорджия компания пренася бензин и друго гориво от Тексас до Североизтока. Според "Колониъл" фирмата доставя приблизително 45 процента от горивото, използвано по Източния бряг.

Последвайте канала на

Novini.bg
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини