Италия създава агенция за борба с киберзаплахите

  • 14 юни 2021 08:13

  • 202
  • 1
Италия създава агенция за борба с киберзаплахите
© Pixabay

Италия ще създаде правителствена агенция за киберсигурност, която да се бори срещу нарастващия брой кибератаки и ще се противопоставя по-специално на заплахите, произтичащи от Русия, съобщава френският вестник Le Figaro. Новата агенция ще докладва директно на премиера, а редиците й се ще са попълнени от около 300 души.

Още на 25 май, по време на среща на върха в Брюксел, италианският премиер Марио Драги говори за важността на укрепването на киберсигурността както на европейско, така и на национално ниво, по-специално в лицето на Русия. „Намесата (от Русия) в шпионажа и манипулациите в мрежата достигна наистина тревожно ниво“, припомня изданието думите му.

ФБР заяви, че разследва близо 100 кибератаки с искане на откуп

Създаването на нова Национална агенция за киберсигурност беше обявено в същия ден, в който Марио Драги разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В дискусиите си те засегнаха темата за сътрудничеството между Алианса и Европейския съюз, предаде "Фокус".

Една от основните задачи на новата организация ще бъде да защити националните интереси и да се противопостави на ключови служби и функции на държавата в лицето на киберзаплахите, да укрепи сигурността на информационните и комуникационни системи и да развие производствени, технологични и научни компетенции в тази област . Драги, който дойде на власт през февруари, вече реорганизира италианското разузнаване.

Отношенията на Италия с Русия се изостриха след ареста на италиански офицер, който предаде секретни документи на руски офицер. След това двама руски дипломати бяха изгонени от страната, а един италианец - от Москва, припомня Le Figaro.
 

Novini.bg
202 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.14 | 08:40

1
Руските хакери тоже спят под леглото на американската пионка Марио Драги и му е6ат жената.

Добави коментар

Водещи новини