Сенатска комисия постигна напредък по законопроект за помощ за Украйна и за Северен поток 2

  • 22 април 2021 09:22

  • 348
  • 0
Сенатска комисия постигна напредък по законопроект за помощ за Украйна и за Северен поток 2
© Getty Images/Guliver (архив)

Комисията по външни отношения в Сената на американския Конгрес постигна напредък по законопроект за доставка на помощ за Украйна, която е в конфликт с Русия и за оказване на натиск върху компаниите, помагащи за изглаждането на руския газопровод Северен поток 2, който ще лиши Киев от приходи от транзита на руски газ през украинска територия, предаде Ройтерс.

Законопроектът е известен с името Закон за партньорство за сигурността на Украйна. Той бе одобрен на заседанието на сенатската комисия вчера и предвижда отпускане на 300 милиона долара за финансиране в областта на отбраната, от които 150 милиона ще са отпускани при определени условия. Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Сената, и от Камарата на представителите и подписан от президента Джо Байдън, за да стане закон.

От строителите на "Северен поток-2" зависи дали ще довършат газопровода, заяви американският държавен секретар

"Украинците имат правото да избират своето собствено бъдеще и този законопроект допринася за това, като подкрепя извършването на реформи в западен стил в областта на отбраната, като предвижда летално и нелетално военно оборудване за Украйна, за да се защитава тя от Русия, и като предвижда американска дипломатическа подкрепа за преговорите за мир", заяви републиканският сенатор Джим Риш по време на заседанието на Комисията.

Законопроектът съдържа изменение, предложено от републиканския сенатор Тед Круз, което идентифицира 20 компании и кораби, участващи в изграждането на Северен поток 2, който ще пренася руски газ до Германия под Балтийско море.

 

Изменението изисква от Държавния департамент да демонстрира решимост и да бъдат подложени компаниите на санкции 15 дни след приемането за законопроекта в Конгреса.

Радина Лазарова
348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини