Медия: Решението по делото за смъртта на Флойд успокои много американци

21 април 2021 10:33

Медия: Решението по делото за смъртта на Флойд  успокои много американци
© Getty (архив)
307 0

Бившият полицай Дерек Шовин беше признат за виновен за смъртта на чернокожия мъж Джордж Флойд по случай, който разтърси съвестта на Америка и предизвика най-големите протести за расова справедливост от поколения, пише в. "Ню Йорк таймс".

Решението на съдебните заседатели, което може да доведе до осъждането на Шовин на десетки години затвор, беше необичайно порицание на полицейското насилие след множество случаи, при които полицаи оставаха без обвинения или присъди за убийства на чернокожи мъже, жени и деца, отбелязва американското издание.

Централна роля в случая изигра видеозаписът, заснет от тийнейджърка и показващ как Шовин притиска с коляно врата на Флойд повече от 9 минути, докато чернокожият мъж многократно казва, че не може да диша. Видеозаписът предизвика не само призиви за промяна в действията на полицията, но и накара милиони американци да излязат на масови демонстрации, настоявайки в страната най-сетне да се обърне сериозно внимание на расовите въпроси. Исканията на протестиращите отекнаха в институции, които отдавна се противопоставяха на промяна - от корпоративна Америка до Конгреса, изтъква "Ню Йорк таймс".

След решението по делото за смъртта на Флойд много американци се успокоиха, че е въздадена справедливост, а други въздъхнаха с облекчение, че няма да има размирици, както се страхуваха някои, ако се беше стигнало дори до частично оправдаване, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

Според американското издание съдебната система се е справила по-добре, отколкото политическите критици са прогнозирали или са се държали, като са одобрявали насилствени протести и са настоявали за признаване на вина отдалеч.

Решението за признаване на Шовин за виновен за убийството на Флойд е забележителен момент не само в историята на наказателното правосъдие в САЩ, но и по света, отбелязва в. "Гардиън".

Смъртта на Флойд се превърна във въплъщение на борбата за расова справедливост и равенство в много отношения - от решителните призиви за полицейска реформа в Минеаполис и ново законодателство във Вашингтон до преосмисляне на историята на британския империализъм във Великобритания и възраждане на активизма срещу проявите на полицейско насилие над представители на коренното население в Австралия, посочва британското издание.

Не можем да спрем дотук, заяви Байдън след присъдата по делото за убийството на Джордж Флойд

Решението по делото за смъртта на Флойд може да помогне за поправяне на расовите отношения в САЩ и за изграждане на доверие в съдебната система, коментира британският в. "Таймс".

307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини