Обвинението и защитата по делото за убийството на Джордж Флойд изнесоха заключителните си речи

20 април 2021 07:19

Обвинението и защитата по делото за убийството на Джордж Флойд изнесоха заключителните си речи
© Getty Images/Guliver
391 1

Съдебните заседатели в делото срещу полицая, обвинен в убийството на Джордж Флойд, се оттеглиха да обмислят дали Дерек Шовин е виновен за смъртта на афроамериканеца, съобщи Франс прес.

Вчера бе последният ден от разглеждането на делото по същество, в който обвинението и защитата изложиха своите аргументи.

"Трябва да бъдете напълно безпристрастни", заяви съдия Питър Кейхил, който прикани съдебните заседатели "да прегледат доказателствата, да ги преценят и да приложат закона".

Подсъдимият за убийството на Джордж Флойд бивш американски полицай отказа да даде показания

Четиридесет и пет годишният бял полицай е съден за убийство, за неволно причиняване на смърт и за умишлено насилие, довело до смъртта на Джордж Флойд по време на арест, допълва БТА.

При ареста на 25 май 2020 г. в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие.

Шефът на полицията в Минесота подаде оставка след смъртта на чернокож

"Това е убийство, подсъдимият е виновен по трите точки на обвинението и няма никакво извинение", заяви заместник-прокурорът Стив Шлайкър в заключение на своята обвинителна реч, продължила повече от час и половина.

Но според адвоката на Дерек Шовин, Ерик Нелсън, полицаят е действал по "разумен" начин при ареста на 40-годишния мъж с внушителни габарити.
Нелсън заяви, че Флойд е умрял от сърдечните проблеми, от които е страдал, в съчетание с приетите наркотици - фентанил, който е опиат и метамфетамин, който е стимулант.

Смъртта на Джордж Флойд се дължи на ниско ниво на кислород?

По думите му обвинението не е доказало, че полицаят е действал "отвъд рамките на разумното и следователно г-н Шовин трябва да бъде обявен за невинен", каза Нелсън след близо тричасова пледоария.

Novini.bg
391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2021.04.20 | 08:20

1
Георги Флойдов, много е красив наистина, мръсна мамуна

Добави коментар

Водещи новини