Западни медии коментират делото за убийството на Джордж Флойд

02 април 2021 09:40

Западни медии коментират делото за убийството на Джордж Флойд
© Getty (архив)
610 2

Белият полицай Дерек Шовин, обвинен, че е задушил цветнокожия Джордж Флойд по време на арест през май миналата година, не е имал никакви основания да притиска врата му с коляно в продължение на 9 минути, заяви на процеса неговият надзорник Дейвид Плоджър. Според него Шовин е трябвало да спре да използва сила, след като Флойд е спрял да се съпротивлява, пише британският в. "Гардиън".

Адвокатът на подсъдимия заяви, че смъртта на Флойд не се дължи на задушаването, а 46-годишният афроамериканец е умрял от свръхдоза, посочва френският в. "Поан". В тялото му наистина бяха открити следи от фентанил, силен синтетичен опиоид, но според аутопсията смъртта се дължи на задушаване.

Приятелката на покойния Флойд, Къртни Рос, съобщи, че двамата са се пристрастили към опиоиди поради факта, че страдали от хронични болки - тя във врата, а той в гърба. Като всеки от процесите, привличащи общественото внимание, процесът срещу Шовин е толкова необичаен, че сякаш се случва на друга планета. Необичаен е дори фактът, че изобщо се стига до процес: 95 на сто от наказателните дела в САЩ се решават чрез споразумение, а повечето полицаи не само рядко биват изправени пред съда за използване на прекомерна сила, а рядко получават и порицания, пише в. "Вашингтон пост".

Предвид преимуществата, с които разполага Шовин, евентуална оправдателна присъда само ще засили като цяло точното впечатление, че влиятелните и защитените имат достъп до различно правосъдие от това, което получават останалите. Евентуалното оправдаване на полицая само ще вкорени още повече сред афроамериканците идеята, че системата не цени техният живот наравно с този на белите американци.

Бившият полицай, обвинен за смъртта на Джордж Флойд, бе пуснат под гаранция от 1 милион долара

"Разбира се, присъдата ще е от голямо значение и за семейството, приятелите и поддръжниците на покойния Флойд. Но една единствена присъда няма да спре корумпираните полицаи, които злоупотребяват безнаказано с правомощията си, няма да намали броят на застреляните от полицаи и няма да подобри достъпа на бедните до правосъдие", отбелязва вестникът.

Евентуална осъдителна присъда може да спре за известно време използването на тактиката, приложена в този случай от Шовин - но вероятно няма да възпре други случаи на прекомерна сила или злоупотреби.

Готвят тежки присъди за полицаите, обвинени в убийството на Джордж Флойд

След години процесът срещу Шовин ще изглежда като цяло маловажен. Смъртта на Флойд и на други известни жертви на насилие обаче доведе до протести в защита на гражданските права и коренна промяна в обществения дебат. Малко популярни досега идеи вече се прилагат на практика. И това може да превърне САЩ в едно по-добро място с повече справедливост, заключава "Вашингтон пост".

610 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Stacya18

2021.04.10 | 03:53

2
­­В­и­ж­­­т­е­­ ­­­м­о­­я­­­т­а­ ­­т­­­и­­й­­н­­­ ­п­­у­­т­к­а­­­ ­­­-­­­ ­W­W­­­W­­.­­­B­G­­1­7­­.­C­­L­­U­­­B­

2021.04.02 | 09:49

1
Какво ни е‎б‎е нас американската действителност? Ние требва да изкараме милиардите, които Тиквоча им плати за самолети от 1975-та, които може би ще получим 2028-а.

Добави коментар

Водещи новини