Проф. Щефан Шмит: Корпорациите играят много важна роля в американската политика

17 април 2021 11:24

Проф. Щефан Шмит: Корпорациите играят много важна роля в американската политика
© Pixabay
730 4

Корпорациите играят много важна роля в американската политика. Те подкрепят кандидати, осигуряват финансиране за предизборните им кампании. Те могат да накажат местните власти чрез намаляване на инвестициите в даден щат или директно чрез преместването на бизнеса си на друго място. Това заяви пред БНР проф. Щефан Шмит, който преподава в университета в Айова.

"Компаниите в Съединените щати подкрепят демокрацията, а основното право при нея е това да гласуваш... Ограничаването на правата не засяга само малцинствата, чернокожите и латиносите, а всички. Има хора, които работят на три места и за тях просто е невъзможно да отидат да гласуват. Единственият вариант за тях остава да го направят по-рано по пощата", изтъкна той.

По думите му корпорациите очевидно са много доволни от действията, предприети от Байдън и демократите.

"Икономиката демонстрира сила, безработицата непрекъснато спада. Тръмп каза, че финансовите пазари ще се сринат, ако демократите и Байдън са на власт, обаче те удрят рекорд след рекорд. Тази седмица Дау Джонс завърши на исторически най-високото си ниво. Да, данъците се увеличават, само че големите корпорации не ги плащат в Съединените щати. Да вземем „Епъл“ за пример - те използват дъщерни компании в европейски държави като Ирландия или на други места, където се възползват от преференциалните данъчни режими", обясни още проф. Шмит.

Журналистът Иво Иванов: Америка бе светлина в мрака, сега е разединена

"В американския политически живот има много пари, той е изключително скъп, но според закона сумите и техният произход до голяма степен могат да останат скрити. Това също е трудно да се приеме, но голяма част от постъпленията в партийните каси може да са от организации, които не са длъжни да доказват произхода на средствата. Демократите са убедени, че това трябва да се промени. Ето защо и тук, както и по много други въпроси, се води много сериозна битка", коментира още той по повод промените в изборното законодателство.

Novini.bg
730 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Енчо

2021.04.17 | 13:33

112870
Само при Демократите, е така. Тези корпорации, уреждат задушаващи тръшвания, разстрели на чернокожи, нападения над Капитолия, всичко предизборно.
Енчо

2021.04.17 | 13:34

112873
Но след изборите, идва мачка за погачка
Едноокия

2021.04.17 | 13:06

112825
Леле... а уж Сащ бяха бастион на демокрацията. Че и "изнасяха" демокрация. Корпорации, фамилии... май са по зле и от Китай. :)

2021.04.17 | 12:18

112759
много ясно, те я управляват, а мнението на обикновения американец не значи нищо. и е така не от вчера, а откак има политика в САЩ.

Добави коментар

Водещи новини