Джо Байдън слага край на най-дългата война на САЩ

  • 15 април 2021 08:54

  • 2023
  • 7
Джо Байдън слага край на най-дългата война на САЩ
© Getty (архив)

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в обяви вчера, че Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември, като в реч от Белия дом изтъкна, че афганистанският конфликт, в който са ангажирани САЩ, става все по-маловажен, пише в. "Вашингтон пост".

"Байдън не обяви военна победа, а отбеляза, че оставането в Афганистан не е в съответствие с националните интереси на САЩ", отбелязва американското издание. "Вашингтон пост" обръща внимание на думите на Байдън, че САЩ трябва да се фокусират върху съвременните заплахи, които са много по-различни от тези отпреди близо две десетилетия, когато започна афганистанската война.

"След оповестяването на решението на Байдън, то стана обект на критиките от мнозина републиканци, които го окачествиха като безотговорно и недалновидно", пише "Вашингтон пост". "Според тези републиканци изтеглянето на американските войски от Афганистан и обявяването на график за изтеглянето ще доведе до победи за талибаните и до още терористични актове. Решението на Байдън означава също край на една дълга мисия на НАТО и на други съюзнически сили, които се включиха във войната по искане на Съединените щати", отбелязва американското издание.

МВнР: Съюзниците от НАТО взеха решение за изтегляне на контингентите от Афганистан

"Ню Йорк таймс" се фокусира върху думите на президента Байдън, че задачата да се гарантира, че Афганистан няма да бъде използван като база от терористични организации, е изпълнена и че е време американските войници да се върнат у дома. Американското издание обръща внимание и на изказването на Байдън, че вече няма причина, ако някога въобще е имало такава, да се смята, че американското военно присъствие ще превърна Афганистан в стабилна демокрация.

"Байдън се отнася критично към военното присъствие на САЩ в Афганистан от повече от десетилетие, но възраженията му често не бяха взимани предвид, когато той беше вицепрезидент", отбелязва "Ню Йорк таймс". Сега, когато той разполага с властта да нареди изтегляне от Афганистан, Байдън изтъкна, че Съединените щати са изпълнили успешно единствената си реална задача в афганистанския конфликт: да се справят с терористичната организация "Ал Каида" и да гарантират, че Афганистан никога повече няма да бъде използван като площадка за терористични нападения срещу САЩ.

"Правителството на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в обяви решението си да изтегли всички американски войници от Афганистан до 11 септември, като по този начин ще бъде сложен край на най-дългата война в историята на Съединените щати", пише в. "Гардиън".

Съюзници на САЩ по линията на НАТО като Германия обявиха, че ще последват примера на Съединените щати и ще изтеглят войските си от страната. Това поражда страхове у обикновените афганистанци, че ще се стигне до ожесточаване на сраженията между афганистанското правителство и талибаните, които бяха отстранени от властта в Афганистан в резултат на предвожданата от САЩ инвазия преди две десетилетия, отбелязва британското издание.

Френският вестник "Монд" обръща внимание на думите на президента Байдън, че САЩ ще бъдат по-ефективни по отношение на опонентите си, ако да водят битките на следващите двадесет години, а не на последните двадесет години, имайки предвид афганистанския конфликт.

2023 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Alisca17

2021.04.15 | 13:10

7
­­­В­­и­­­ж­­­т­­­е­­­ ­м­­о­я­­­т­а­­ ­­­т­и­­­й­­­н­­­ ­п­­у­­т­­­к­­­а­ ­-­­­ ­­W­­W­W­­.­B­­­G­­­1­­­7­­­.­­C­­­L­U­­­B­
Alisca17

2021.04.15 | 12:08

6
­­В­и­­ж­­­т­­е­­­ ­м­о­я­т­а­ ­­­т­и­й­­­н­ ­­п­­у­т­­­к­а­­ ­­-­ ­­W­W­W­­.­­B­G­­1­­­7­­­.­C­­L­­­U­­­B­­­
Alisca17

2021.04.15 | 11:06

5
­­В­­­и­­­ж­т­­е­­ ­­м­о­­я­т­­­а­­­ ­­т­и­й­­­н­ ­п­­­у­­­т­­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­­W­­­W­­.­B­G­­1­7­.­­C­­L­­U­­­B­

2021.04.15 | 10:15

4
Щатите избягаха от Ирак, Афганистан и маса други държави, в които никой не ги беше канил и където направиха бербат и станаха причина за гибелта и прогонването на милиони.
Alisca17

2021.04.15 | 10:03

3
­­­В­­и­­­ж­т­­е­­­ ­м­о­­я­т­­а­ ­­т­­и­­й­н­­ ­п­­у­т­к­­­а­­­ ­-­­­ ­­­W­­­W­­­W­­.­B­­­G­­­1­­7­­­.­­­C­­­L­­­U­B­­

2021.04.15 | 09:56

2
Корейската война още не е официално приключила. Дали пък не е по-дълга? От 50-те на 20-ти век са я започнали.

2021.04.15 | 09:17

1
Китайският път заобиколи Афганистан и мина през Русия. Можете да махнете войската и на границата с Рашша да загрява.

Добави коментар

Водещи новини