Канада: Върнахме се в Студената война

  • 13 април 2021 12:08

  • 549
  • 1
Канада: Върнахме се в Студената война
© Getty (архив)

Канада се върна в Студената  война, написа британският в. "Дейли мейл".

Според директора на националната служба за сигурност и разузнаване на северноамериканската държава Дейвид Виньо през миналата година активността на чуждите шпионски служби в страната е достигнала нивата от периода 1947 – 1991 г.

"Динамичната и нестабилна обстановка, предизвикана от разпространението на COVID-19, създаде благоприятна почва за много злонамерени действия срещу Канада. През 2020 г. ние регистрирахме шпионска активност и чуждестранна намеса на равнища, невиждани от периода на Студената война", каза ръководителят на ведомството.

Закопчаха военнослужещи от Министерството на отбраната за шпионаж

Виньо допълни: Редица институции и компании станаха обект на оперативен интерес от страна на чужди служби. Засякохме опити за шпионаж в такива важни области като националната сигурност, фармацевтичната индустрия, образование и други.

"През миналата година ние също отбелязахме и ръст на кибернападенията. Хакерските атаки и опитите за тях бяха извършвани от хора и групи, свързани с Русия, Китай, Корейската народнодемократична република и Иран", добави той.

"Виньо направи изказването си преди ръководената от него служба да публикува отчета си за миналата година. Очаква се документът да бъде обнародван в края на тази – началото на идната седмица", посочи базираната в Лондон медия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
549 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рени

2021.04.14 | 12:54

1
Вие и една други само я подклаждате студената война и никога не сте излизали от нея.

Добави коментар

Водещи новини