Вашингтонският университет предлага стипендия на слепия китайски дисидент Чън Гуанчън

  • 10 май 2012 09:27

  • 528
  • 0
Вашингтонският университет предлага стипендия на слепия китайски дисидент Чън Гуанчън
©

Вашингтонският университет е предложил стипендия на слепия китайски дисидент Чън Гуанчън, който обяви след драматичното си бягство от домашен арест, че иска да учи в САЩ, предаде Ройтерс.

Същата покана му отправи преди това Нюйоркският университет. Чън очаква позволение от китайските власти да отпътува за САЩ, както бе договорено между администрацията на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и Пекин. В продължение на 6 дни китайският дисидент се укриваше в
посолството на САЩ, след като избяга от домашен арест в Шандун, предизвиквайки опасения за дипломатически разрив между двете страни. В момента той е в болница с фрактура на стъпалото. Чън иска да отведе и семейството си в САЩ за по-голяма безопасност. Китайското външно министерство заяви, че ще позволи на слепия дисидент да подаде документи за следване в чужбина, но не е ясно дали и кога ще му издаде разрешението за пътуване до САЩ.

В писмо президентът на Вашингтонския университет Майкъл Иън кани китаеца да учи право или международни отношения. Чън се прочу с кампаниите си за фермерите и децата с недъзи в Китай и изобличаването на принудителните аборти в Лини, където властите са под натиск да следят строго за спазването на разпоредбите за семейно планиране.

Последвайте канала на

БТА
528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини