Сенатът на Конгреса на САЩ прие плана на Байдън за икономическо подпомагане

06 март 2021 20:56

Сенатът на Конгреса на САЩ прие плана на Байдън за икономическо подпомагане
© gettyimages (архив)
22780 1

Сенатът на американския Конгрес прие днес плана на американския президент Джо Байдън за икономическо подпомагане на пострадалите от пандемията в САЩ. Планът е в размер на 1,9 трилиона долара, предадоха световните агенции.

В подкрепа на плана гласуваха 50 сенатори срещу 49 сенатори. Нито един републикански сенатор на подкрепи плана. Няколко републиканци дори напуснаха пленарната зала веднага след вота. Планът, съдържащ се в законопроект, в хода на обсъждането в Сената обаче претърпя редица изменения. Ето защо сега измененият проект ще бъде върнат в Камарата на представителите за одобрение в новия му вид. След това той ще бъде представен на президента Байдън за подпис.

Как САЩ ще пребори COVID-19?

Очаква се демократите, които имат контрол над Камарата на представителите, да одобрят бързо законопроекта, за да може Байдън да го обнародва до 14 март, когато изтича срокът за изплащане на обезщетения за безработица на пострадалите от коронавируса американци, информира БТА.

В законопроекта е заложена сумата от 400 милиарда долара, които ще бъдат изплатени под формата на еднократна сума от 1400 долара на повечето американци. По 300 долара седмично ще бъдат плащани като обезщетение за безработица на 9,5 милиона останали без работа заради коронавирусната криза американци. Предвидени са и 350 милиарда долара помощи за щатските и местните власти, в чиито бюджети се отвори дупка заради пандемията.

Novini.bg
22780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.03.07 | 05:22

31767
Сенатът на Конгреса...Господи...До кога ще наемате за списвачи хора без средно образование и с нулева обща култура???

Добави коментар

Водещи новини