Как САЩ ще пребори COVID-19?

06 март 2021 06:27

Как САЩ ще пребори COVID-19?
© Getty Images, архив
1698 3

Новият президент на САЩ Джо Байдън продължава да се радва на "меден месец" в началото на мандата си, отбелязва Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на агенцията, показва, че 60 процента от американците одобряват представянето му в Белия дом. Още по-голям дял от анкетираните - 70 на сто, включително 44 процента от републиканците - подкрепят реакцията на новия президент на епидемията от новия коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22710

55 на сто от американците одобряват икономическата политика на демократа Байдън. Новият президент на САЩ, който встъпи в длъжност през януари, иска Конгресът да приеме спасителен план в размер на 1,9 трилиона долара. Той предвижда милиони американци да получат директна помощ и да бъдат отпуснати допълнителни средства на щатските и местните власти, за да се възстанови националната икономика от тежката рецесия, предизвикана от пандемията.

След деветчасова парализа в Сената, демократите в горната камара на Конгреса успяха с помощта на Белия дом да убедят колебаещ се свой колега да подкрепи компромис за помощите за безработица, съобщи Франс прес. Това открива пътя за одобряване на спасителния план на президента от горната камара на Конгреса още до края на уикенда. След това се очаква пакетът да мине лесно през Камарата на представителите, където Демократическата партия има стабилно мнозинство.

В Сената Джо Манчин, консервативен демократ от щата Западна Вирджиния, се колебаеше дали да застане зад алтернативно републиканско предложение. Двете партии имат по 50 места в горната камара на Конгреса и Манчин можеше да наклони везните в полза на републиканците.
САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, като са на първо място в света по брой регистрирани заразени с новия коронавирус (близо 29 милиона) и починали от причиняваното от него заболяване КОВИД-19 (над 522 хиляди), по последни данни на университета "Джонс Хопкинс". В последно време обаче епидемията в страната показва признаци на отслабване.

За това допринася и напредъкът на ваксинационната кампания: по данни от вчера над 54 милиона американци са получили поне една доза ваксина (16,3 процента от около 330-милионното население на САЩ), а 27,7 милиона (8,4 на сто) - и двете необходими дози, отбелязва АП.

Все повече американци имат доверие във ваксините срещу COVID-19

На този фон Калифорния се готви да отвори увеселителните паркове, включително Дисниленд, и спортните стадиони на открито от другия месец. Това ще стане при спазване на определени условия и само за хора, живеещи в най-многолюдния щат в страната.
Калифорния е на първо място в САЩ по брой смъртни случаи от КОВИД-19 - повече от 53 хиляди. Втори сред щатите е Ню Йорк с над 48 хиляди, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс".

От администрацията на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо настояха, че са извадили от щатската статистика смъртните случаи от КОВИД-19 в старческите домове в името на научната точност, а не поради политически съображения, както писаха вестниците "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс". Миналата година Куомо се опитваше да отклони критиките, че не е направил достатъчно, за да предпази обитателите на тези домове.
В град Ню Йорк междувременно кината отвориха вчера, след като хващаха паяжини една година, отбелязва АП.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22710

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1698 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (3)

Добави коментар
Elizabetha20

2021.04.10 | 03:56

91445
­­­В­­­и­­ж­­т­е­­­ ­­м­­­о­я­­­т­­а­ ­­­т­­­и­­­й­н­­­ ­­­п­­у­­т­к­а­­­ ­­­-­­­ ­W­W­­W­­­.­B­­­G­­­1­­­7­­.­­C­­­L­­­U­­­B­­­

2021.03.06 | 08:16

30944
статия написана за идиоти да й се радват
Пешо

2021.03.07 | 09:52

31941
По-добре "идиот" отколкото бляд

Добави коментар

Водещи новини