Щатът Ню Йорк губи едно място в Конгреса на САЩ след новото преброяване на населението

27 април 2021 11:05

Щатът Ню Йорк губи едно място в Конгреса на САЩ след новото преброяване на населението
© Getty Images/Guliver
292 1

Щатът Ню Йорк ще загуби едно място в Конгреса на САЩ в резултат на демографски промени на национално ниво, показват оповестени вчера данни от преброяването на населението, като тази загуба е можело да бъде избегната, ако в щата е имало само още няколко десетки жители, съобщи БТА.

Населението на щата е нараснало с над 4 процента през изминалото десетилетие, показват данните от преброяването от 2020 г., но това нарастване не е било съизмеримо с по-големи демографски увеличения в други части на страната.

Долната камара на Конгреса на САЩ гласува за отделен щат Вашингтон

Окончателното изчисляване на победителите и губещите в надпреварата за представителство в Конгреса е било с много близки резултати. Ако в Ню Йорк бяха преброени още само 89 души, щатът щеше да запази всичките си 27 настоящи места в Kонгреса, каза техническият експерт по преброяването от 2020 г. Кристин Кослап.

"Разпределяха се 435 места. Последното отиде за Минесота, а Ню Йорк беше следващ по ред. Алгебричните изчисления показват, че Ню Йорк се е нуждаел от 89 души", за да вземе това място, съобщи Кослап на пресконференция.

Преброяването на населението през 2020 г. е било извършено докато Ню Йорк беше опустошаван от пандемията от новия коронавирус. Хиляди хора в този щат са починали по време на преброяването, отбелязва АП. Ню Йорк е един от седемте американски щати, които губят по едно място във федералния Конгрес след миналогодишното преброяване на населението. Другите са Калифорния, Илинойс, Мичиган, Охайо, Пенсилвания и Западна Вирджиния.

Пет щата печелят по едно място в Конгреса - Флорида, Колорадо, Монтана, Северна Каролина и Орегон, а Тексас взема две благодарение на 4 милиона жители повече, отколкото на предишното преброяване през 2010 г. Между 2010 и 2020 г. населението на САЩ се е увеличило със 7,4 процента, като в Тексас увеличението е 10,2 процента, докато в щати като Калифорния и Ню Йорк този показател е двойно по-нисък, отбелязва ТАСС.

Мая Йорданова
292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 19:00

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини