Още шестима обвинени за щурма на Капитолия

20 февруари 2021 07:50

Още шестима обвинени за щурма на Капитолия
© Getty Images/Guliver
541 2

Американското министерство на правосъдието е повдигнало обвинение към още шестима души, част от екстремистка групировка за участието им в нападението на Капитолия през януари, при което загинаха петима, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 162

Обвинението към арестуваните e в заговори за възпрепятстване на официални държавни дейности, рушене на държавна собственост и незаконно влизане във федерална сграда.

Спецкомисия разследва щурма на Капитолия

Задържаните са от Флорида, Северна Каролина и Охайо като някои от тях са били с полицейско или военно минало.  Те са от паравоенната крайно дясна групировка Oath Keepers и съдебни документи показват подробности около действията им в деня, в който привърженици на бившия президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на конгреса в опита да попречат на официалното признаване на победата на Джо Байдън в президентския вот. Посочва се, че те са координирали действията си преди да пристигнат във Вашингтон.

Според програмата за изследване на екстремизъм на университета Джордж Вашингтон до момента 229 души са били арестувани във връзка с щурма. В делата за случилото се обвинението насочва вниманието си към крайно десни групировки с цел да докаже, че атаката не е била спонтанна, а планирана.

Задържаха жена, участвала в щурма на Капитолия и искала да убие Нанси Пелоси

В същото време шестима офицери от Полицията на Капитолия бяха временно отстранени, а други 29 са разследвани за поведението им на 6ти януари, когато прибегнали до сила протестиращи успяха да пробият охраната и да нахлуят в конгреса.  Някои от нападателите казват, че са били насърчени от офицери от Полицията на Капитолия да влязат в сградата.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 162
Novini.bg
541 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Jamiea18

2021.04.10 | 03:58

93428
­В­­­и­ж­­­т­­­е­­ ­м­­о­­­я­­­т­­­а­ ­­­т­и­­й­­н­ ­­­п­­­у­­­т­к­а­­ ­­-­­­ ­­W­­­W­W­­­.­B­­G­­1­­­7­.­­C­­­L­­U­­B­
И кво?

2021.02.20 | 08:28

17003
А на умнокрасивите да напомним - ако "комунизмът" у нас беше като демокрацията в САЩ и биеха и гонеха както ФБР-то гони протестърите на Тръмп, бай Тошо щеше още да е на власт, а Бойко Борисов - да мие пожарните коли на Раковска.

Добави коментар

Водещи новини