Процесът за импийчмънт на Тръмп продължава

  • 12 февруари 2021 06:19

  • 635
  • 3
Процесът за импийчмънт на Тръмп продължава
© Getty Images, архив

Представителите на обвинението в съдебния процес в Сената на САЩ по импиъчмънт на бившия американски президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския приключиха с излагането на аргументацията си, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съгласно приетата по-рано от законодателите резолюция за формата на процедурата, обвинението и защитата разполагат с по 16 часа, но не повече от 8 дневно, за излагане на позицията си. Обвинителите започнаха да излагат доводите си в сряда.

Днес се очаква изложението на защитата.

Журналистът Иво Иванов: Америка бе светлина в мрака, сега е разединена

Горд съм, че нашите обвинители бяха толкова дисциплинирани и съсредоточени. Мисля, че приключваме около 5-6 часа преди изтичане на предоставеното време, каза конгресменът демократ Джейми Раскин, който е начело на екипа обвинители.

Обвинителите предупредиха вчера Сената, че ако Тръмп не бъде признат за виновен, "той може да го направи отново", предаде Ройтерс.

Обвинението изтъкна, че метежниците са действали "по заповед на Тръмп", предаде Асошиейтед прес. Във видеоклипове, пуснати от участници в нападението и излъчени по време на изложението на обвинителите, те казват, че са били поканени да отидат на Капитолия, че "Тръмп ни изпрати". "Той ще е доволен. Борим се за Тръмп", казва участник.

Обвинението обяви, че лидер на крайнодясната милиция "Оут кийпърс"( "Пазители на клетвата"), участвал в атаката, е обмислял възможността да превози тежки оръжия с плавателен съд по река Потомак.

Първите дни на процеса по импийчмънт бяха насочени главно към изказванията на Тръмп пред негови привърженици в седмиците преди нападението от 6 януари срещу сградата на Капитолия.
Обвинението се спря и на вредите, които щурмът на Капитолия е нанесъл на националната сигурност на САЩ и на репутацията им на международната арена. Конгресменът демократ от щата Тексас Хоакин Кастро припомни, че участничката в нападението се е опитала да открадне лаптопа с важна информация на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Желанието й било да го даде на свой приятел в Русия, който пък да го продаде на руската Служба за външно разузнаване.
Не можем да знаем имало ли е чужди шпиони в тълпата и ако е така, колко са били. Но можем да сме сигурни, че всеки враг (на САЩ), който би искал да получи достъп до нашите тайни, би искал да е част от тази тълпа, каза Кастро.
Въпреки че аргументите на обвинението бяха приети с одобрение и от двете партии, някои републиканци казаха, че все още не са убедени, че Тръмп трябва да бъде осъден.
По време на почивка вчера сенатор Джеймс Ланкфърд каза пред журналисти, че обвинението не е успяло "да свърже точките между Тръмп и метежниците".
А сенатор Джеймс Инхоув подчерта, че се е повтаряло едно и също нещо и колкото повече го слушаш, толкова по-малко достоверно изглежда.

Американската корпорация "Фейсбук" е съдействала на провоохранителните органи на САЩ за идентифициране на участниците в безредиците в центъра на Вашингтон, съобщи агенция Блумбърг.
Служители на "Фейсбук" са анализирали снимки, публикувани от участници в нападението. Освен това компанията е премахвала и съобщения с призиви за нови безредици.

Американските власти са задържали вчера петима членове на крайнодясното движение "Прауд бойс" ("Горди момчета") по делото за участие в безредиците в и около Капитолия на 6 януари. Това се съобщава на сайта на министерството на правосъдието, което в САЩ изпълнява и функциите на главна прокуратура, предаде ТАСС.

Задържаните - трима от щата Мисури и двама от Аризона, са били установени след изучаване на записи от камери за видеонаблюдение и на публикации в социалните мрежи.

Последвайте канала на

Novini.bg
635 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Aprila19

2021.04.10 | 03:59

3
­­­В­и­­­ж­т­­е­ ­­­м­­о­­я­т­а­­­ ­­­т­­­и­­й­­н­ ­п­­у­­­т­к­­­а­ ­-­­ ­­W­­W­­­W­­­.­­­B­­G­­1­­7­.­C­L­­­U­­B­­

2021.02.12 | 07:44

2
Демократите се пазят от народа - това се нарича корона пандемия
направиха го пич

2021.02.12 | 07:07

1
популацията от американски маймуни се смее на демократите и ще го избере 2024-та.

Добави коментар

Водещи новини