YouTube удължи срока на замразяването на профила на Доналд Тръмп

20 януари 2021 07:22

YouTube удължи срока на замразяването на профила на Доналд Тръмп
© Getty Images/Guliver (архив)
294 0

Уебсайтът Ютюб, който е собственост на технологичния гигант Гугъл, заяви, че ще удължи срока на замразяването на профила на досегашния американски президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Ютюб оповести решението си броени часове преди встъпването в длъжност като президент на САЩ на демократа Джо Байдън, цитира БТА. 

Спад със 7% на акциите на "Туитър" след блокирането на Тръмп

"Като се вземат предвид опасенията във връзка с евентуални актове на насилие, в канала на Доналд Тръмп няма да могат да бъдат качвани видеоклипове и да бъдат правени преки предавания за допълнителен минимален период от седем дни", заяви Ютюб в изявление, до което си осигури достъп Франс прес.

"Коментарите към видеоклиповете ще продължат да бъдат дезактивирани за неопределен период от време", подчерта Ютюб.

Ютюб замрази профила на Тръмп, който е с 2,77 милиона абонати, за първи път на 13 януари за срок от седем дни. Освен това платформата изтри видеоклип, който според нея нарушава политиките й за борба с насърчаването на насилието.

Ютюб взе това решение, след като други социални решения взеха по-радикални решения, отбелязва Франс прес. Натискът от неправителствени организации върху социалните мрежи нараства, като някои дори заплашиха Гугъл с рекламен бойкот, какъвто организираха срещу Фейсбук това лято.

YouTube замрази акаунта на Тръмп

След белязания от насилие щурм на Капитолия от множество привърженици на Доналд Тръмп на 6 януари, технологичните гиганти взеха решение да приложат правилата си към Тръмп много по-строго, отколкото в миналото.

Фейсбук и Инстаграм временно замразиха профилите на Тръмп, а след това обявиха, че профилите ще останат блокирани за неопределено време. Туитър, от своя страна, окончателно изтри профила на досегашния американски президент. Примерът на Туитър бе последван от Снапчат и Туич.

Туитър и Фейсбук блокираха профилите на Тръмп

Епъл, Гугъл и Амазон блокираха социалната мрежа на консерваторите в САЩ Парлър, която е много популярна сред привържениците на президента Тръмп, като я изключиха от услугите си за уеб хостинг.

Всички тези компании заявиха, че действията им са продиктувани от желанието да бъдат избегнати каквито и да било ексцеси и сцени на насилие по време на днешната церемония по встъпване в длъжност на Джо Байдън като президент на Съединените щати.

Акаунтът на Тръмп в Снапчат ще бъде блокиран

В американската столица Вашингтон са взети изключително строги мерки за сигурност във връзка с церемонията по встъпване в длъжност на Байдън, отбелязва Франс прес.
 

Радина Лазарова
294 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини