Върховният съд на САЩ анулира рестиктивен закон за абортите

  • 29 юни 2020 21:48

  • 593
  • 2
Върховният съд на САЩ анулира рестиктивен закон за абортите
©

Върховният съд на САЩ отмени днес закон на щата Луизиана, който ограничаваше прекомерно абортите. Решението на съда бе възприемано като тест за висшата съдебна инстанция, чийто състав Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския промени много, съобщава БТА.

Законът в щата Луизиана беше приет през 2014 г. и цели да задължи лекарите, извършващи абортите, да получат разрешение за практикуване в болница, разположена на поне 50 километра от мястото на интервенцията.

Тръмп ще стане първият президент на САЩ, който участва в национално шествие против абортите

Целта на закона беше да бъдат защитени жените в случай на усложнения и да се осигурят продължителни медицински грижи, пледираха онези, които лобираха тогава за неговото приемане. Но според защитниците на правото на жените да правят аборт законът щеше да доведе до затварянето на две от три заведения, практикуващи аборти в щата.

Въпросът беше възприеман и като барометър за решимостта на Върховния съд да запази историческото си решение от 1973 г., което призна правото на американките да правят аборт. Законът в Луизиана беше почти сходен с подобен закон в Тексас, който Върховният съд също анулира през 2016 г., защото го смяташе за прекалено ограничаващ.

Председателят на Върховния съд Джон Робъртс, който е умерен консерватор, гласува заедно с четирима свои прогресивни колеги в подкрепа на анулирането на закона. Преди четири години обаче той подкрепи закона в Тексас. Решението на Върховния съд беше приветствано от председателката на Центъра за репродуктивни права Нанси Нортъп, който представлява клиниките в щата. Но за нея борбата не е приключила, защото много щати продължават да приемат рестриктивни закони.

Мая Йорданова
593 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2020.06.29 | 23:43

1
Средновековни празноглавци.

2020.06.30 | 04:37

2
Каза Иван от опърдяния диван.

Добави коментар

Водещи новини