Забраняват със закон абортите в Полша?

  • 15 април 2020 21:25

  • 1278
  • 4
Забраняват със закон абортите в Полша?
© Pixabay

Полските депутати обсъждаха днес два, внесени от граждани законопроекта, които ще въведат почти пълна забрана на абортите, както и ще криминализират сексуалното обучение в страната, предаде ДПА.

И двата законопроекта бяха внесени в парламента в качеството на граждански инициативи, като всеки е събрал подкрепата на над 100 000 граждани.

Абортите са законни в Полша единствено в три случая: когато бременността представлява заплаха за живота и здравето на майката; когато е резултат на забранени действия като изнасилване или кръвосмешение, и в случай на тежък и непоправим дефект или неизлечимо заболяване на плода.

Португалските депутати умуват дали да разрешат евтаназията на фона на протести

Един от обсъжданите днес законопроекти ще елиминира тази трета възможност заради която се извършват значителна част от законните аборти в Полша.

Почти 1100 аборта са извършени през 2018 г. в полски болници, според данни на здравното министерство.

Вторият законопроект, освен всичко друго, ще въведе глоби и дори предвижда затвор до три години за водене на часове по сексуално образование.

Въпросният законопроект бе иницииран от движение срещу абортите и изготвен от асоциацията "Спрете педофилията", която вижда в него средство за "защита на децата и младежта от сексуална поквара".

Законопроектът срещу абортите, подкрепен от друго движение срещу абортите, предизвика вчера протести в столицата Варшава, на които демонстрантите пристигнаха с коли заради мерките за социална дистанция във връзка с коронавируса.

Полша се готви за избори насред пандемията, в Брюксел са притеснени

Предложените законопроекти предизвикаха също международни критики, включително от страна на евродепутати, "Амнести интернешънъл" и от Съвета на Европа.

"Призовавам парламента на Полша да отхвърли и двата законопроекта и да бъде бдителен към всички други инициативи, които имат за цел да ограничат човешките права и да заклеймят определени социални групи", заяви вчера Дуня Миятович, комисар за човешките права на Съвета на Европа.

Законопроектите бяха остро критикувани от опозиционни депутати по време на обсъждането им днес следобед. Депутатите от управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) се изказаха в подкрепа на законопроектите по време на дебатите.

Предстои утре долната камара на полския парламент - Сеймът да гласува законопроектите на първо четене или да ги отхвърли, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Novini.bg
1278 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Българин

2020.04.16 | 09:19

4
Браво! Само Полша в кочината ЕС, макар и общество от католици, се развива истински като общество!

2020.04.15 | 22:19

3
Браво!

2020.04.15 | 22:12

2
Браво на Полша.. де да можеше и тук в СОДОМ наречен Булгаристан
а

2020.04.15 | 21:41

1
а тука от 58 година броя на абортите е равен на броя на ражданията. мангалите аборти не правят. всеки да си направи сметката.

Добави коментар

Водещи новини