"Гардиън": Рейтингът на Тръмп започва да расте точно навреме, за да повиши шансовете му за преизбиране

  • 24 февруари 2020 10:14

  • 399
  • 0
"Гардиън": Рейтингът на Тръмп започва да расте точно навреме, за да повиши шансовете му за преизбиране
© Getty Images/Guliver

Рейтингът на одобрение на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския се покачва и това силно повишава шансовете му да спечели втори мандат на изборите през ноември, пише днес на първа страница британският "Гардиън".

Вестникът цитира ново проучване на социологическата агенция "Галъп", според която 49 на сто от запитаните са изразили одобрение за Тръмп, а 48 - неодобрение. Подчертава се, че за първи път след встъпването му в длъжност през януари 2017 г. одобряващите го са повече от неодобряващите.

От септември, когато в Конгреса започна процесът на импийчмънт срещу него, рейтингът на одобрението му стабилно расте и сега, след като Сенатът го оправда, средният процент на одобрение за Тръмп е 43,3 на сто, а на неодобрение - 52,2 на сто. Коментирайки допитването на "Галъп", "Гардиън" отбелязва, че рейтингът на Тръмп започва да расте точно навреме, защото, исторически погледнато, рейтингите през месец март на всяка изборна година се оказват най-вярна база за точни прогнози.

Доналд Тръмп нападна Мини Майк, Лудия Бърни и Покахонтас

"Президенти с рейтинг на одобрение между 46 и 54 на сто в този момент от кампанията обикновено са на ръба на преизбиране след тежка кампания. Президенти с одобрение от 45 и по-малко проценти обикновено губят. Ако тази историческа тенденция се запази, рейтингът на Тръмп може да продължи да расте точно толкова, че той да стане фаворит за победа", отбелязва анализаторът Хари Ентън, цитиран от лондонския всекидневник.

"Гардиън" цитира и проучване на телевизия Си Би Ес, оповестено вчера, според което 65 на сто от американците смятат, че Тръмп ще бъде преизбран, макар и след тежка битка, срещу евентуалния съперник от Демократическата партия.

Вестникът цитира и други проучвания, които сочат, че ако съперник му е демократът Бърни Сандърс, Тръмп може да събере с около 4 процентни пункта по-малко гласове от него в масовия вот, но това няма да е достатъчно, демократите да спечелят повече гласове в изборната колегия, която всъщност ще определи новия президент. Работата е там, че Тръмп има значителни шансове да спечели, макар и с малко, в редица т.нар. колебаещи се щати като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, което ще му донесе повече гласове в колегията. Точно така се получи на президентските избори през 2016 г., когато Хилари Клинтън получи близо 3 млн. повече гласове от Тръмп, но по-малко представители в изборната колегия.

Вестникът конкретно се спира на случая с щата Уисконсин, който Тръмп успя да спечели на косъм през 2016 г. Най-новите проучвания там сега му дават предимство от 7 и повече процентни пункта пред който и да е бъдещ съперник от демократите.

Лондонският всекидневник "Индипендънт" се спира в редакционна статия на надпреварата в първичните избори при демократите и анализира досегашните успехи на сенатора Бърни Сандърс, известен с левите си социалистически идеи. От Вермонт (родния му щат) до Невада, радикалната програма на Сандърс печели значителна подкрепа, отбелязва вестникът. Сенаторът от Вермонт показа, че посланията му намират благодатна почва сред хора от различни възрасти, раси и идеологии, и което е най-важно, из цялата страна.

До т.нар. супервторник, когато предстоят първични избори в най-много щати, остава само седмица, но Сандърс вече е набрал такава инерция, че за неговите партийни съперници ще бъде много трудно да го догонят, пише "Индипендънт".

Тръмп назначи посланика на САЩ в Германия за директор на Националното разузнаване

В американските избори всичко е възможно и сме били свидетели на сеизмични размествания, което дава известни основания да бъдем предпазливи в прогнозите, но преднината на Сандърс наистина е голяма. Как да си обясним това, пита вестникът? Логично погледнато, трудно е да се разбере как един 78-годишен политик от втория най-малък по население щат може да събере такава подкрепа, особено сред младите избиратели. Всъщност обаче не е чак толкова странно. Той налучква "най-верните ноти", обръщайки се към едно изтощено поколение от млади хора, които искат радикална промяна, подчертава "Индипендънт", цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини