Тръмп е провел "хубав разговор" с водача на талибаните

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския каза, че вчера е провел телефонен разговор с лидера на талибаните молла Абдул Гани Барадар, предаде Асошиейтед прес.

Това стана няколко дни след като САЩ и талибаните подписаха споразумение, призоваващо за изтегляне от Афганистан на американските войски, които са там повече от 18 години. Смята се, че Тръмп е първият президент на САЩ, разговарял пряко с водач на талибанското движение, отбелязва АП.

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение, целящо прекратяване на войната в Афганистан

Тръмп определи като "много добри" отношенията си с молла Барадар. "Днес проведохме хубав дълъг разговор и знаете ли, те искат да спрат насилието. Те също биха искали да спрат насилието", каза Тръмп пред репортери. "Мисля, че всички ние имаме много общи интереси", заяви президентът, предаде БТА.

Подписаният документ може да доведе до изтегляне до 14 месеца на всички войски на САЩ и техните съюзници и да позволи на Тръмп да изпълни предизборното си обещание, че ще измъкне Америка от воденето на "безкрайни войни". Споразумението обаче може да се провали, най-вече ако талибаните и другите афганистански фракции не успеят да проведат успешни разговори за политическо решение на конфликта. Тези преговори се очаква да започнат другата седмица във вторник.

Говорител на талибаните каза, че разговорът на Тръмп с водача им е продължил 35 минути и се е състоял в присъствието на членове на преговорния екип на талибаните и американския представител Залмай Халилзад, посредничил за сделката. Молла Барадар уверил Тръмп, че ако САЩ спазват споразумението, ще имат с талибаните "положителни двустранни отношения".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет