САЩ са се опитали да ликвидират още един висш ирански командир

  • 11 януари 2020 07:20

  • 35684
  • 5
САЩ са се опитали да ликвидират още един висш ирански командир
© Getty Images/Guliver

САЩ са се опитали да ликвидират висш ирански командир с тайна операция в Йемен миналата седмица, която обаче е завършила без успех, потвърдиха анонимни американски представители, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

За неуспешния удар в Йемен най-напред съобщи в. "Вашингтон пост".

Ударът бил нанесен същия ден, в който в Багдад с дрон бе ликвидиран иранският генерал Касем Солеймани. Според анонимни източници мишена на неуспешната тайна операция на специалните части e бил Абдул Реза Шахлаи, високопоставена фигура в иранския корпус на Гвардейците на ислямската революция. Той, като и ген. Солеймани, са фигурирали в одобрен списък на военни цели, което говори за целенасочено усилие на САЩ да неутрализират ръководството на силите Ал Кудс (външните операции на иранския корпус), след като ги обявиха за терористична организация, отбелязва АП. Източниците не разкриват как точно се е провалила операцията.

Говорителка на Пентагона заяви, че министерството на отбраната "е запознато с информацията за въздушен удар на 2 януари в Йемен, отдавна признат като безопасно убежище за терористи и други неприятели на САЩ", но министерството "не коментира предполагаеми операции в региона".

Командващият иранските Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани е убит при ракетен удар

Държавният департамент в началото на миналия месец обяви награда от 15 млн долара за информация, водеща до пресичане на финансирането на организацията, включително за Шахлаи, който има ключова роля. Според Държавния департамент той има дълга история на участие в атаки срещу американци и американски съюзници по света, планирал е многобройни убийства срещу коалиционните сили в Ирак, осигурявал е доставка на експлозиви и оръжия на шиитски милиции и е организирал неуспешния заговор за убийство на саудитския посланик във Вашингтон през 2011 г. Шахлаи е контролирал финансовите потоци, предназначени за вербуване на изпълнители за заговора, като е одобрил 5 млн долара за цялата операция, според министерството на финансите на САЩ, допълва БТА.

Президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви в интервю за телевизия Фокс вчера, обяснявайки защо САЩ са атакували Солеймани: "Те си бяха наумили да взривят нашето посолство". "При това той имаше предвид повече от едно посолство", добави Тръмп, без да уточни подробности. Не е ясно дали Шахлаи е бил част от този по-широк заговор, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Novini.bg
35684 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ивайло

2020.01.11 | 13:25

5

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.01.11 | 08:08

1

И на него ще му дойде редът, като на всеки терорист ;)

2020.01.11 | 12:46

4

А ти пукни в кенефа.

Krum e 6izofrenik

2020.01.11 | 10:59

3

krume skoro i na teb 6te doide redat 6izofrenik mrasen umri v groba

няма как да си педал

2020.01.11 | 10:44

2

и ДА НЕ СИ ГАДНИЯ ТРОЛ КРУМ УСРАНИЯ, НА ЗАПЛАТА ПРИ ЕВРЕЙНА дьорт сорош.

Добави коментар

Водещи новини