Майк Помпейо: Солеймани не е бил в Багдад на дипломатическа мисия

07 януари 2020 19:41

Майк Помпейо: Солеймани не е бил в Багдад на дипломатическа мисия
© Getty Images/Guliver
2953 3

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че иранският военен командир Касем Солеймани не е бил в Багдад на мирна дипломатическа мисия, когато САЩ са го ликвидирали при атака с дрон, предаде Ройтерс.

"Има ли някакви факти, които дори поне малко да показват, че този любезен господин, този велик дипломат - Касем Солеймани - действително е отишъл в Багдад с идеята да изпълнява мирна мисия?". "Знаем, че това не е вярно", каза Помпейо на пресконференция в Държавния департамент, цитиран от БТА.

Смърт на погребението на Солеймани

Той също така обвини Иран, че саботира усилията да бъде постигнат мир в Афганистан. "Иран отказа да се присъедини към регионалния и международен консенсус за мир и всъщност работи активно за подкопаване на мирния процес (в Афганистан), продължавайки отдавнашните си глобални усилия в подкрепа на екстремистки групировки там", каза държавният секретар.

Помпейо бе попитан и за отказаната американска виза на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който трябваше да пътува тази седмица за Ню Йорк. "Не коментираме визови въпроси, така че не мога да добавя кой знае какво повече по темата за пътуването на министър Зариф до САЩ", заяви американският държавен секретар, цитиран от ДПА.

Novini.bg
2953 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Росен

2020.01.07 | 22:21

3

Този много е грозен и отблъскващ.

2020.01.07 | 20:22

1

А нима присъстващите американски войници в Ирак са на дипломатическа мисия?

Иван

2020.01.07 | 20:29

2

Знае се много добре,че сащ е Агресор и Крадец номер 1.

Добави коментар

Водещи новини