Антониу Гутериш: ООН може да няма пари за заплати следващия месец

  • 09 октомври 2019 11:30

  • 629
  • 3
Антониу Гутериш: ООН може да няма пари за заплати следващия месец
© gettyimages

ООН може да няма достатъчно пари за заплати на служителите следващия месец, ако държавите членки не платят дължимите вноски, заяви генералният секретар Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, цитиран от Ройтерс.

"Този месец ще достигнем най-големия дефицит през десетилетието. Има опасност да влезем в ноември без достатъчно пари за покриване на разплащателната ведомост", изрази опасения Гутериш. Той говори пред бюджетната комисия на Общото събрание на ООН.

"Нашата работа и нашите реформи са застрашени", заяви той. Гутериш каза, че ако не е полагал усилия от януари за намаляване на разходите, ООН нямало да има средства за годишната сесия на Общото събрание миналия месец.

САЩ са държавата, която внася най-много пари в ООН - те са осигурили 22% от възлизащия на над 3,3 милиарда долара редовен бюджет за 2019 г., от който се плаща за политически, хуманитарни, икономически дейности, разоръжаване, социални въпроси и комуникации. Вашингтон дължи около 381 милиона долара за предишни редовни бюджети и 674 милиона долара за бюджета за 2019 г.

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския казва, че САЩ носят несправедливо голямо бреме от разходите на ООН и настоява за реформи на организацията. Гутериш полага усилия за подобряване на дейностите на ООН и намаляване на разходите. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че досега 129 държави са платили своите вноски за 2019 г., които възлизат на почти 2 милиарда долара.

Генералният секретар каза, че миналия месец е въвел извънредни мерки, за да се справи с недостига - свободни длъжности не могат да бъдат запълнени, позволени са само важни пътувания, някои срещи може да се наложи да бъдат отменени или отложени. Мироопазващите мисии на ООН се финансират от отделен бюджет, който е 6,7 милиарда долара за годината до 30 юни 2019 и 6,51 милиарда долара за годината до 30 юни 2020.

САЩ отговарят за почти 28 процента от бюджета за мироопазване, но обещават да платят само 25%, както изисква американското законодателство. В момента Вашингтон дължи около 2,4 милиарда долара за мироопазващи мисии. Държавите с най-голям принос в тази област са Етиопия, Индия, Бангладеш, Непал и Руанда. Войниците от мироопазващите сили на ООН получават месечна заплата от 1428 долара, сочат данни от юли 2019 г. Разходите за мироопазващите операции на ООН възлизат на по-малко от половин процент от глобалните военни разходи, посочва ООН.

Мая Йорданова
629 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.10.09 | 17:42

3

Избрал си си кофти ресор Гутериш. Май ще се наложи да погладувате в ООН. Излез със някакво становище защитаващо Кюрдите, а не плачи за заплата, за това е тази паразитна организация, а не да богатеете.

да

2019.10.09 | 14:07

2

много добра новина. това заслужава тази п е д е р а с к а организация.

супер е без заплата

2019.10.09 | 11:43

1

това е добра новина, закривай тази паразитна организация

Добави коментар

Водещи новини