Флорида започна ръчно повторно преброяване на гласовете, за да определи победителя на избори за сенатор

  • 16 ноември 2018 21:35

  • 388
  • 0
Флорида започна ръчно повторно преброяване на гласовете, за да определи победителя на избори за сенатор
© gettyimages

В американския щат Флорида започна днес ръчно повторно преброяване на гласовете, за да се определи победителят в оспорваната надпревара за място в Сената, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Машинното повторно преброяване показа, че републиканецът Рик Скот води с по-малко от 13 000 гласа пред демократа Бил Нелсън. Ръчното повторно преброяване трябва да приключи до неделя на обед.

Предизборният щаб на Скот призова Нелсън да се откаже, като заяви, че е математически невъзможно демократът да навакса разликата от близо 12 600 гласа - или 0,15 процента от гласовете. На изборите в щата бяха подадени над 8 милиона гласа. Адвокат на Нелсън каза, че той очаква преднината на Скот в крайна сметка да се стопи при повторното преброяване.

Законодателство на Флорида изисква ръчно повторно преброяване, когато разликата е 0,25 процента или по-малко. Резултатът от надпреварата между Нелсън и Скот няма да промени съотношението на силите в Сената, където републиканците увеличиха мнозинството си на изборите на 6 ноември, на които демократите спечелиха мнозинство в Камарата на представителите.

Сегашната ситуация във Флорида напомни за положението през 2000 г., когато при президентските избори се наложи повторно преброяване на гласовете в щата, а въпросът беше уреден едва след намесата на Върховния съд на САЩ, който на практика даде президентството на републиканеца Джордж У. Буш.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини