Вотът в САЩ: Опашки и мъгла (снимки+видео)

  • 06 ноември 2018 15:19

  • 655
  • 0
Вотът в САЩ: Опашки и мъгла (снимки+видео)
© Getty

Опашки се извиха пред избирателни секции в САЩ, предаде Скайнюз.

Стотици души дойдоха да упражнят правото си на глас в град Феърфакс, в щата Вирджиния още преди официлното начало на изборния ден. Опашки имаше и пред пунктове в Атланта (Джорджия), Уолкът  (Кънектикът), Диърфийлд и Орландо (Флорида) и в столицата Вашингтон. В главния град на Америка изборният ден започна с мъгла, а част от източните щати валеше.

 

Гражданите на САЩ избират днес 435-мата депутати в Камарата на представителите (долната камара на федералния парламент) и 35-ма от 100-те сенатори.

Вотът за органа на законодателна власт се смята за тест за управлението на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който бе избран преди две години. В момента Републиканската партия на държавния глава има 240 места в Камарата и 52 в Сената. Ако основната опозиционна сила (Демократическата партия, със съответно 194-ма и 48 представители в двете камари) получи мнозинство в парламента, тя ще може да блокира решенията на Белия дом.

По принцип активността в изборите за парламент на САЩ е около 40%. Заради това ред звезди като Леонардо ди КаприоЛеонардо ди Каприо Леонардо Вилхелм ди Каприо (на английски: Leonardo Wilhelm DiCaprio) е американски актьор, носител на една, Алек Болдуин, Диди (по-рано Пъф Деди, известен и като Пи Диди), Опра Уинфри и други отправиха апели към около 250-те милиона свои съграждани да упражнят правото си на глас. Кампанията за насърчаването на гласоподавали бе подета и от технологичните гиганти Google и Yahoo!

Американците освен законодатели ще гласуват и за губернатори на 39 от 50-те щата.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини