Светът реагира на резултатите от междинните избори в САЩ

  • 07 ноември 2018 19:58

  • 1408
  • 0
Светът реагира на резултатите от междинните избори в САЩ
© Pixabay

Умерените членове на Европейския съюз приветстват възстановяването на равновесието в американската политика след междинните избори в САЩ, но малцина очакват големи промени в отношенията с президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, предаде Асошиейтед прес. Еврокомисарят Пиер Московиси написа в Туитър, че демократите са получили контрол върху камарата на представителите, "въпреки мощните републикански манипулации" и нарече това "огромен успех". Лобистки бизнес групи в Европа казаха, че очакват протекционистката политика на САЩ да продължи.

Лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер посочи, че е време европейците да спрат да следват примера на Вашингтон и да осъзнаят, че са "най-голямата и най-многочислената икономическа сила". Говорителят на правителството на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на Бенжамен Гриво обяви, че вотът "показва жизнеността на една велика демокрация".

След две години, през които Тръмп тормозеше европейските си съюзници и засили страховете, че Европа ще бъде притисната между САЩ и Русия в нова ядрена надпревара, френският депутат Ги Тесие каза, че резултатите "няма да променят нещата драматично". Италианският десен вицепремиер Матео Салвини написа в Туитър поздравления към президента Тръмп за резултатите и заяви, че те са били "срещу всеки и всичко", които са тласкали към вълна на подкрепа за демократическата партия. Салвини споделя някои от националистическите възгледи на Тръмп и негативното му отношение към имигрантите. Италианският вътрешен министър приветства републиканската победа в Сената и в ключови щати, както и срещу леви журналисти, актьори, певци, режисьори и както се изрази, псевдоинтелектуалци.

Някогашният съветник на Тръмп Стив Банън нарече Салвини бъдещето на европейската политика. Германският външен министър Хайко Маас каза, че резултатът от междинните избори означава, че външната политика ще зависи най-вече от това дали републиканците и демократите могат да работят заедно, но не се отразява на промените в трансатлантическите отношения при управлението на Тръмп. Маас посочи, че "това, което тези избори не променят, е, че без САЩ няма да сме в състояние да решаваме проблеми във все по-объркания свят".

Германският първи дипломат повтори тезата си, че европейците трябва да отговорят на мотото на Тръмп "Америка на първо място" с подход за "обединена Европа". Роднините на първата жена от палестинско-американски произход, избрана в американския Конгрес, аплодираха успеха й в селото на Западния бряг, откъдето е родът на демократката от Мичиган Рашида Тлаиб. Чичо й Басам каза, че "семейството, селото и регионът са горди" с историческия й успех. Той каза, че 42-годишната му племенница смята да носи традиционна палестинска дреха и да държи в ръце Корана на церемонията по полагане на клетва. Тлаиб и американката от сомалийски произход Илхан Омар от Минесота ще са първите мюсюлманки членове на Конгреса. Кремъл обяви, че резултатите няма да навредят на връзките между Русия и САЩ, защото и те и сега не са добри.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че "ще е трудно отношенията да бъдат влошени още повече" и допълни, че "на хоризонта няма светли перспективи" за подобряването им. Водещият руски депутат Константин Косачов каза, че мнозинството на демократите в Камарата означава, че Тръмп "ще бъде изправен пред "неприятни предизвикателства". Михаел Орен, бивш израелски посланик във Вашингтон, а сега зам.-министър, каза, че резултатите правят по-вероятно обръщането на президента Тръмп към международната дипломация, за да постигне сделка по израелско-палестинския конфликт.

Японски официални представители изтъкнаха, че техният съюз със САЩ остава непоклатим, независимо от резултатите. Зам.-секретарят на кабинета Ясутоши Нишимура каза, че Япония ще сътрудничи със САЩ в усилията за ликвидиране на ядреното оръжие на Северна Корея и в други области. Китай посочи, че връзките между двете най-големи световни икономики са толкова важни, че интересите на двете страни ще продължат да ги тласкат към сътрудничество, независимо от изборния резултат.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин отказа пряк коментар, но подчерта, че Пекин вярва, че "двете правителства и двата народа желаят да продължат здравото и устойчиво развитие на двустранните отношения, защото вярва, че това е в интерес на международната общност".

Последвайте канала на

Novini.bg
1408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини